10 Şubat 2022 Perşembe
Türkiye’nin farklı illerinde uygulanan Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Yönetimi Projesi geçtiğimiz yıl itibariyle Derince’de de hayata geçmişti.
AK Parti Kocaeli Milletvekilli Radiye Sezer Katırcıoğlu’nun öncülüğünde başlatılan projenin 2021 yılı ekim ayı içerisinde gerçekleşen tanıtım toplantısına katılan Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün, ilçe genelinde uygulamanın startını vermişti.
11 Ekim tarihi itibariyle çalışmaların başladığı Derince’de bugüne kadar geçen yaklaşık 4 aylık süreçte pazarlardan toplanan 135 ton gıda atığının komposta dönüşümü için gerekli işlemler yapıldı.
Atık yönetimi projesi kapsamında kompostun hazırlanması için aynı zamanda ilçede toplanıp yonga haline getirilen ağaç dalları da kullanılıyor.
Derince Belediyesi ekipleri, her gün ilçede kurulan pazarlardan organik gıda atıklarını toplayarak, kompost gübreye dönüşümü için ayrıştırıyor. Daha sonra hazırlanan bir bölgede serilerek beklemeye alınan kompostların rutin olarak karıştırılıp havalandırma işlemi ile ısı düzeyleri kontrol altında tutuluyor. Atıklar olgunlaşıp kompost gübre haline gelince onarıcı olarak yeniden toprağa kazandırılacak. Bu uygulama ile bir yandan gıda israfının önüne geçilecek diğer taraftan ilçedeki çiftçiler desteklenmiş olacak.
Kaynak: İHA
Kış şartlarının ağır geçtiği ormanlar kar altında kalınca Düzce Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri harekete geçti.
Yaban hayatının yem bulmakta zorlanması üzerine ekipler Düzce’nin Kaynaşlı ilçesine bağlı Topuk Yaylası’nda yaban hayatı için yem bıraktı.
Kaynak: İHA
Birleşmiş Milletler’in Dünya Gıda Programı (WFP), bu koşullar altında Kenya, Somali ve Etiyopya’da 13 milyon insanın şiddetli kıtlıkla karşı karşıya olduğunu açıkladı.
WFP, 250 bin kişinin uzun süreli bir kuraklık sırasında açlıktan öldüğü 2011’deki Somali krizine benzer bir krizin tekrarlanmaması için “acil insanı yardım” çağrısında bulundu.
WFP’ye göre, önümüzdeki 6 ay içinde acil ihtiyaçları karşılamak ve toplumu iklim koşullarına karşı daha dirençli hale gelmesine yardımcı olmak için 327 milyon dolar gerekiyor.
WFP Bölge Direktörü Michael Dunford yaptığı yazılı açıklamada, “Mahsuller mahvoldu, çiftlik hayvanları ölüyor ve tekrarlayan kuraklıklar Afrika Boynuzu’nu etkilediğinden açlık artıyor” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA
Olay, Bolvadin ilçesi Gölbaşı Mahallesi, 2. Çiftlikler Kümeevleri civarında meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, İlyas Çamlı isimli vatandaşa ait ağıl kar yağışı nedeniyle çöktü.
Olayda ağılda bulunan 120 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı. Çevredekilerin 112 Acil Çağrı Merkezi’ne haber vermesi ile olay yerine polis ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne bağlı ekipler sevk edildi.
Bölgeye gelen AFAD ekipleri göçük altında kalan hayvanları kurtarmak için yoğun bir uğraş verirken, ekiplerin yaklaşık 1 saat süren çalışması sonrası 13 hayvan telef olmuş şekilde çıkarılırken, bacakları kırılan 10 hayvanda yine AFAD ekipleri tarafından kurtarıldı.
Kaynak: İHA
Büyükkılıç, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bu yıl proje kapsamında 160 aileye 3 bin 200 küçükbaş dağıtacağız. Dağıtım için talep toplamaya 14 Şubat’ta başlıyoruz. Şehrimize, besicilerimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.
‘Koyunlar Artıyor, Meralar Şenleniyor’ projesine başvurular 14 Şubat – 4 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Başvuru için aranan kriterler ise 01.01.2022 tarihi itibari ile 6360 sayılı yasayla Büyükşehir hinterlandına dâhil olan ilçelerin mahallerinde veya merkez ilçelerin kırsal mahallelerinde ikamet ediyor olmak, TÜRKVET sisteminde aktif veya pasif kayıtlı olmak, 01.01.2022 tarihi itibari ile TÜRKVET kayıtlarına göre 10 adet büyükbaş, 50 adet küçükbaş hayvandan fazla hayvanı olmamak şeklinde belirlendi.
Kaynak: İHA