a
Çiftçi TV

Çiftçi TV

17 Ocak 2025 Cuma

Tarım ve Orman Bakanlığı ‘pestisit’ limitlerini güncelledi

Tarım Ve Orman Bakanlığı ‘Pestisit’ Limitlerini Güncelledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Başta taze meyve ve sebze olmak üzere ülkede üretilen baklagiller, tahıllar, çay ve bitkisel infüzyonlar ve hayvansal gıdalarda uygulanacak limitlerde, ulusal ve uluslararası alandaki güncel bilimsel değerlendirmeler dikkate alındı.

Bazı gıdalar için ilk defa kalıntı limiti belirlenirken, birçok gıdada da limit indirimi yapıldı. Böylece Avrupa Birliği (AB) uygulamalarına uyum sağlanmış oldu.

Düzenlemeyle, ithal gıdalar için uygulanan maksimum pestisit kalıntı limitlerinde de kapsamlı değişiklik yapıldı. Değişiklikler, AB’nin pestisitlerin maksimum kalıntı limitlerini düzenleyen tüzüğü dikkate alınarak yapıldı.

Bu kapsamda, ithal gıdaların yeni kalıntı limitlerine göre kontrol edilerek ülkeye girişlerine izin verilecek.

Kaynak: Cumhuriyet

Devamını Oku

Devrilen patpattaki 1’i ağır, 3 kişi yaralandı

Devrilen Patpattaki 1’I Ağır, 3 Kişi Yaralandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edinilen bilgiye göre, Satı G. idaresindeki, patpat diye tabir edilen tarım aracı, gizli buzlanma sebebiyle sürücüsünün hakimiyetini kaybetmesi neticesinde devrildi. Kazada sürücü ile araçta bulunan Mehmet S ve Ahmet G. yaralandı.

Kazayı gören vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından ilk müdahalesi yapılan yaralılar hastaneye kaldırıldı.

Aw364970 01

Tarım aracında bulunan vatandaşların, cenaze törenine katılmak için Küre ilçesine bağlı Çaybükü köyüne seyir halindeyken kazanın yaşandığı öğrenildi.

Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

Aw364970 02
Devamını Oku

Ticari süt işletmelerince 896 bin 257 ton inek sütü toplandı

Ticari Süt Işletmelerince 896 Bin 257 Ton Inek Sütü Toplandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 Kasım ayı Süt ve Süt Ürünleri Üretimi verilerini paylaştı. Bana göre, ticari süt işletmelerince 896 bin 257 ton inek sütü toplandı. Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,6 arttı, Ocak-Kasım döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,1 arttı.

Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, inek peyniri üretimi yüzde 5,8 arttı, ayran üretimi yüzde 6,5 arttı, yoğurt üretimi yüzde 1,6 arttı, içme sütü üretimi yüzde 1,9 arttı, tereyağı üretimi yüzde 35,7 arttı. Ocak-Kasım döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre, inek peyniri üretimi yüzde 6,2 arttı, ayran üretimi yüzde 12,6 arttı, yoğurt üretimi yüzde 6,8 arttı, içme sütü üretimi yüzde 3,9 arttı, tereyağı üretimi yüzde 15,2 arttı.

Bir önceki ay 921 bin 231 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı Kasım ayında yüzde 2,7 oranında azalarak 896 bin 257 ton oldu.

Bir önceki ay 145 bin 7 ton olan içme sütü üretimi Kasım ayında yüzde 1,0 oranında azalarak 143 bin 604 ton olarak gerçekleşti.

Devamını Oku

Sivas’taki firmanın süt ürünlerine natamisin karıştırdığı duyuruldu

Sivas’Taki Firmanın Süt Ürünlerine Natamisin Karıştırdığı Duyuruldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarım Bakanlığı Aralık ayı tespitlerinde taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesini açıkladı. Listede Sivas’ta üretim yapan bir firma da yer aldı. Kaydaş gıda isimli firmanın Cemalzade isimli tam yağlı eritme peynirinde natamisin isimli bakteriye rastlanıldığı duyuruldu.

Natamisin nedir?

Gıda sektöründe E-235 koduyla bilinen bu antimikrobiyal, süt ve süt ürünleri başta olmak üzere gıda endüstrisinde mantar önleyici olarak kullanılıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlığı tehlikeye düşürebileceği belirtilen bu maddenin alerjik reaksiyonlara, bağırsak florasının bozulmasına, sindirim sisteminde komplikasyonlara ve mide rahatsızlıklarına yol açtığı biliniyor.

Devamını Oku

İtalya ve ABD’nin fındığı az olunca piyasanın patronu Türkiye oldu

İtalya Ve Abd’Nin Fındığı Az Olunca Piyasanın Patronu Türkiye Oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliğinden (DKİB) alınan verilere göre, geçen yıl yüzde 14’lük artışla 324 bin 438 tona ulaşan fındık ihracatından, yüzde 42’lik yükselişle 2 milyar 638 milyon 359 bin dolar döviz girdisi elde edildi.

1 Eylül 2024’te başlayan ihracat sezonunun ilk 4 ayında ise Türkiye’nin ihracatı yüzde 18 artışla 135 bin 160 tona, değer olarak ise yüzde 36 yükselerek 1 milyar 95 milyon dolara çıktı. Özellikle kabuklu fındık ihracatında adeta patlama yaşandı. Sezonun ilk 4 ayında kabuklu fındık ihracatı, yüzde 432 artışla 859 tona ve değer açısından da yüzde 443 yükselişle 3 milyon 281 bin dolar olarak gerçekleşti.

İşlenmiş fındık ihracatı yüzde 21 artarak 77 bin 307 tona, değerde de yüzde 42 artışla 632 milyon 258 bin dolara ulaştı. İç fındıkta ise 459 milyon 686 bin dolarlık 56 bin 991 ton ihracata imza atıldı. Miktarda yüzde 13 ve değerde yüzde 29 artış oldu.

Fındığın değeri yükseldi

Dünya’da Türkiye’den sonra ikici büyük üretici İtalya’da beklenen 140 bin ton yerine 65-70 bin ton ürün alınması ve üçüncü üretici ABD’deki rekolte kayıpları dünyadaki ticareti etkiledi. Rekabetçi ülkelerdeki arz sorunu 127 ülkeye fındık satan Türkiye’yi dünya pazarında daha güçlü hale getirdi.

Devamını Oku