a
Aybüke

Aybüke

28 Mart 2025 Cuma

Mazot gübre destekleri hesaplara aktarılıyor

Mazot Gübre Destekleri Hesaplara Aktarılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yumaklı, X sosyal medya platformu üzerinden yaptığı açıklamada “Üreticimizin gücüne güç katıyor, Anadolu’ya can suyu oluyoruz. 5 milyar 602 milyon 227 bin TL destekleme ödemesini bugün çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz. Hayırlı ve bereketli olsun.” ifadelerini kullandı.

Mazot gübre ödemeleri kapsamında;

TCKN son hanesi 8 ve VKN son hanesi 1-3-5-7-9 olanlar 28 Mart günü saat 18.00’dan sonra ödemelerini alacakken,

TCKN ve VKN son hanesi 6 olanlar 4 Nisan 2025 saat 18.00’dan sonra,

TCKN ve VKN son hanesi 4 olanların destekleri ise 11 Nisan günü 18.00 sonrasında ödenecek.

Yine TCKN ve VKN son hanesi 2 olanlar desteklerini 18 Nisan 18.00 sonrasında alacakken

TCKN ve VKN son hanesi 0 olanların destekleme ödemeleri 25 Nisan günü saat 18.00’dan sonra alacak.

Gniancoxsaamk11

Devamını Oku

Edirne’de ekmek fiyatı mahkemelik oldu

Edirne’De Ekmek Fiyatı Mahkemelik Oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de Ticaret ve Sanayi Odası’nın kararı ile 22 Mart Cumartesi gününden itibaren uygulamaya konulan ekmek fiyatlarının yüksek olduğu yönündeki itirazlar, valilikçe oluşturulan komisyon tarafından reddedildi.

Edirne’de ekmek fiyatının belirlenmesi için kurulan komisyona 4 temsilci üye katıldı. Ticaret İl Müdürlüğü’ne bağlı valilik temsilcisi itirazın kabulü yönünde oy kullanırken, diğer 3 üyenin ret oyu vermesi nedeniyle oy çokluğuyla tarifeye itiraz talebi kabul edilmedi. Ekmek fiyatları hakkında bu aşamadan sonra Edirne Valiliğince dava açmak suretiyle hukuki yollara başvurulacağı belirtildi.

“Valiliğimizce dava açmak suretiyle hukuki yollara başvurulacaktır”

Edirne Ticaret İl Müdürlüğü konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Ekmek fiyatlarının yüksek olduğu yönündeki şikayetlere istinaden ‘Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Azami Fiyat Tarifesi’ne; 5174 Sayılı Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun 12’nci maddesi 1’inci fıkrasının 1. bendine dayanılarak hazırlanan ‘Tacir ve Sanayi Tarafından Üretilen Mal ve Hizmetlerin Azami Fiyat Tarifelerinin Düzenlenmesi Hakkında’ yönetmeliğin 7’nci maddesinin 1’inci fıkrasına göre Valiliğimizce itiraz edilerek komisyon kurulmuştur. Komisyon Valiliğimiz temsilcisi, Edirne Belediyesi temsilcisi, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası temsilcisi ve Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği temsilcisi olmak üzere 4 üyeden oluşmaktadır. 25.03.2025 günü yapılan toplantıda Valilik temsilcisi itirazın kabulü yönünde oy kullanırken, diğer taraflar itirazın reddi yönünde oy kullanmış olup 1 üyenin kabul 3 üyenin ret oyu vermesi nedeniyle oyçokluğuyla tarifeye itiraz talebimiz reddedilmiştir. Ekmek fiyatları hakkında bu aşamadan sonra Valiliğimizce dava açmak suretiyle hukuki yollara başvurulacaktır” denildi.

Devamını Oku

Çiftçilere yabancı otla mücadele uyarısı

Çiftçilere Yabancı Otla Mücadele Uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yapılan bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi:
“Meyve bahçelerinde sulama, gübreleme, toprak işleme, budama ve seyreltme gibi yıllık bakım işlemlerinin amacı, verim ve kaliteyi artırmaktır. Bu işlemler ne kadar yerinde yapılırsa yapılsın eğer hastalık ve zararlılarla etkili olarak mücadele edilmezse bütün çabalar boşa gider. Kimyasal mücadele: İklim veya konukçu bitki ortamının çok uygun olduğu zamanlarda hastalık veya zararlılar çok çabuk yayılırlar. Bu durumda mekanik mücadele çok zaman alır ve yetersiz kalır. Böyle durumlarda kimyasal mücadele zorunludur. Ayrıca meyve bahçelerinde bazı bitki hastalıkları ve zararlıları sık sık görülüyor ve önemli düzeylerde zarar yapıyorsa, yayılmalarını önlemek için belli zamanlarda ilaçlama yaparak önlem alınır. Bu mücadele, değişik etki şekillerine sahip fungusit, bakterisit ve insektisit gibi kimyasal maddelerle yapılır. Kullanılan ilacın cinsi, dozu ve uygulama zamanının çok iyi seçilmesi gerekir. Zira bu ilaçlar, hava nemi ve hava sıcaklığı ile uygulanacak bitkilerin gelişme dönemlerine göre toksik etki yapabilmekte ya da dokuları yakabilmektedirler. Bu nedenle mücadele kış ve yaz olmak üzere iki dönemde yapılır.

Kış mücadelesi, meyve bahçelerinde eğer gerekli ise mücadele kış ilaçlamaları ile başlar. Yaprağını döken tüm çok yıllık bahçe bitkilerinde bu ilaçlama sonbaharda yaprak dökümünden ilkbaharda tomurcukların patlamasına kadar geçen süre içerisinde yapılabilir. Bu ilaçlamanın amacı, gövde ve dallarda kışı geçiren hastalık ve zararlıları yok ederek ilkbaharda tekrar enfeksiyon yapmalarını ya da yüksek popülasyona ulaşmalarını önlemektir. Ayrıca ilkbahar ve yaz döneminde, fıtotoksik etkileri nedeniyle kullanılamayan ilaçlar kışın daha yüksek dozlarda kullanarak daha etkili bir mücadele gerçekleştirilebilir. Mantari hastalıklara karşı ise bordo bulamacı yararlı bir ilkbahar mücadelesidir.”

Devamını Oku

Derik’te zeytin dalı kanseri ile mücadele için eğitim ve ilaç desteği başlatıldı

Derik’te Zeytin Dalı Kanseri Ile Mücadele Için Eğitim Ve Ilaç Desteği Başlatıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nden gelen uzman ziraat mühendisleri, yerinde incelemeler yaparak, ‘Zeytin Dal Kanseri Hastalığı ve Mücadele Yöntemleri’ başlıklı bir eğitim programı düzenledi. Bu eğitim, üreticilerin hastalıkla daha etkin mücadele etmelerine yardımcı olmayı hedefliyor.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nevaf Kalkan, eğitimde yaptığı konuşmada, “Derik Kaymakamlığımız ve Mardin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığımızın destekleriyle, zeytin ağaçlarının hastalıktan korunması için zeytin üreticilerine bedelsiz ilaç dağıtılacaktır” dedi.

Bu kapsamda, zeytin dal kanseri hastalığının önlenmesi için ilçe genelindeki zeytin bahçelerinde ilaçlama çalışmaları başlatıldı. Bedelsiz ilaç dağıtımının yanı sıra, hastalıkla mücadele konusunda zeytin üreticilerine verilen eğitimlerle, zeytin ağaçlarının sağlıklı kalması ve üreticilerin zarar görmemesi hedefleniyor.

Bu proje, Derik ilçesindeki zeytin üretiminin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgedeki tarım ekonomisini güçlendirmek için kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.

Devamını Oku

Malatya’da bayram öncesi baklava ustalarının yoğun mesaisi başladı

Malatya’da Bayram Öncesi Baklava Ustalarının Yoğun Mesaisi Başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Baklavacılar, fıstıklı ve cevizli baklavadan şöbiyete, kadayıf çeşitlerine kadar geniş bir yelpazede üretim yaparken, kaliteyi koruyarak en iyi tatlıları hazırlamak için hummalı bir çalışma yürütüyor.

Baklava imalathanesi müdürü Abdullah Özdemir, bayram öncesinde taleplerin yoğunlaştığını belirterek, “Bayrama sayılı günler kala siparişleri yetiştirmek için geç saatlere kadar çalışıyoruz. Malatya olarak bir bayrama daha hazırlanmanın heyecanını yaşıyoruz. İşler iyi gidiyor, beklediğimiz seviyede sipariş alıyoruz. Son günlerde yaklaşık 3 bin tepsi sipariş aldık. Fiyatlarımızda da indirime gittik, cevizli tereyağlı baklavayı 250 TL’den satıyoruz” dedi.

Devamını Oku