11 Ocak 2025 Cumartesi
ABD’de Louisiana’daki hastadan alınan virüs örneklerinin analizi, Washington eyaletindeki yabani kuşlar ve kümes hayvanlarında, ayrıca Kanada’nın British Columbia eyaletindeki bir gençte görülen virüsle aynı türden olduğunu ortaya koydu.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri‘ne (CDC) göre, Nisan ayından bu yana çoğu tarım işçileri arasında olmak üzere yaklaşık 70 kişi kuş gribine yakalandı. Yetkililer, genel olarak halk için riskin düşük olduğunu belirtirken, virüsün insandan insana yayılma yeteneği kazandığına dair bir kanıt bulunmadığını vurguladı.
Louisiana sağlık yetkilileri, özellikle kuşlar, kümes hayvanları ve ineklerle çalışan ya da bu hayvanlara maruz kalan kişilerin daha yüksek risk altında olduğunu belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünya çapında kuş gribi nedeniyle 950’den fazla vaka bildirilmiş durumda ve bu vakaların yaklaşık yarısı ölümle sonuçlandı. Louisiana’daki ölüm, ABD’deki durumun ciddiyetini artırırken, yetkililer dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.
Antalya’da örtü altı tarım alanlarında meydana gelen su baskınları ve fırtına, çilek üretimini olumsuz etkiledi. Özellikle Konyaaltı bölgesinde manav işletmeciliği yapan Osman Bayık, üretimdeki azalma nedeniyle çilek temin etmekte zorlandıklarını belirtti.
Bayık, “Normalde Antalya’da çilek 12 ay boyunca yetiştirilebiliyor ve her zaman yoğun talep görüyor. Ancak son haftalarda olumsuz hava koşulları nedeniyle tarım alanlarında ciddi zarar oluştu. Çileğin kilosu 400 liraya yükseldi, tanesi ise 15 TL’den satılıyor“ dedi.
Bayık, üretimin tekrar artmasıyla fiyatların önümüzdeki günlerde yarı yarıya düşmesini beklediklerini ifade etti.
Ancak şu anki fiyat artışı, hem tüketiciyi hem de manavları zorluyor. Bayık, “Eskiden günde 10 kasa çilek satarken şimdi sadece 1 kasa satabiliyoruz. Yine de talep var. Müşterilerimize adet veya kilo bazında satış yapıyoruz“ diye konuştu.
Kaynak: DHA
Karadeniz’den gelen bol miktardaki hamsi, fiyatları düşürerek hem tüketicinin hem de balıkçıların yüzünü güldürdü.
Balıkçı Yusuf Çimen, yaşanan fiyat düşüşü hakkında, “Hamsi fiyatlarının bu kadar düşeceğini biz de beklemiyorduk. Kıyıköy’den gelen yoğun hamsi, fiyatları 100 TL seviyesine çekti. Bugün yaklaşık 150 kasa, yani 2 ton hamsi sattık. Vatandaşların ilgisi çok büyük. Tahminimize göre fiyatlar iki hafta daha bu seviyede kalacak.“ ifadelerini kullandı.
Balık fiyatlarındaki sert düşüş, tüketicilerden de olumlu geri dönüş aldı. Alışveriş için tezgahlara gelen Mehmet Sarıbaşoğlu, fiyatların düşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Balık fiyatlarının herkesin alım gücüne uygun hale gelmesi çok sevindirici. Umarım bu bolluk devam eder“ dedi.
Kaynak: AA
Fiyatlardaki hareketlilik ve gelen talep üzerine Ticaret Bakanlığı da harekete geçti.
Suriye’deki gelişmeleri değerlendiren Bakanlık, komşu ülkeden Antep fıstığı ithalatının önünü açmak için çalışmalara başladı.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye 2021 yılında 2 milyon 561 bin dolarlık Antep fıstığı ithal ederken bu rakam geçen yıl 3 milyon 357 bin dolara çıktı. Söz konusu dönemde ithal edilen Antep fıstığı miktarı 255,4 tondan yaklaşık 301,4 tona yükseldi.
2021’de 75 milyon 486 bin dolar olan ihracat miktarı 2024’te 94 milyon 26 bin dolara ulaştı. İhracat miktarı ise 10 bin 176 tondan 8 bin 828 tona geriledi.
Olay, 1 Ocak günü sabah 09.30 sıralarında Çukurova ilçesine bağlı Küçükçınar Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, Yusuf U. (20) arkadaşlarıyla ve akrabası olan Doğan Açıkgöz (59) ile birlikte domuz avına gitti.
Dağılan grup çalılık arazide keşif yapmaya başladı. Çalılığın arasından sesi geldiğini duyan Yusuf U., av tüfeğiyle o bölgeye doğru ateş açtı. Ardından ateş açtığı yere giden Yusuf U., akrabası Doğan Açıkgöz’ü vurduğunu gördü.
Olay yerine gelen sağlık ekipleri, Doğan Açıkgöz’ün öldüğünü belirledi. Adana Adli Tıp Kurumu’na cansız bedeni kaldırılan Açıkgöz’ün burada otopsisi yapıldı. Otopsisinin ardından Açıkgöz’ün cenazesi toprağa verildi.
Yusuf U. ise jandarma ekiplerince gözaltına alındı.