12 Kasım 2024 Salı
18 yıldır traktör pazarındaki liderliğini kesintisiz olarak devam ettiren TürkTraktör, tarımı dönüştürme yolunda, “TürkTraktör Geleceğe Hazırlar” amacı ile tarımsal verimliliği artırmak ve çiftçilerini modern teknolojilerle buluşturmak için kararlılıkla yatırımlarını sürdürüyor.
TürkTraktör, bu vizyon doğrultusunda başarılarını tarımsal ekipman alanında da artırarak sürdürmek üzere, Kayhan Ertuğrul Makina ve iştiraki Kayhan Ertuğrul Tarım ile Terramak Tarım’ı bünyesine katıyor.
New Holland, Case IH, TürkTraktör ve Red Pro markalarıyla, 30’dan fazla farklı ürün ve 800’ün üzerinde farklı özellikle Türkiye’nin en geniş tarımsal ekipman ürün gamına sahip olan TürkTraktör, pulluktan hassas ekim makinelerine, atomizörden küçük balya makinelerine, ot toplama tırmığından, yem karma makinelerine kadar çiftçilerin ihtiyaç duyduğu neredeyse tüm tarımsal mekanizasyon ürünlerini yüksek teknoloji ve verimlilikle sunmaya devam ediyor. Bu adımla birlikte TürkTraktör, tarımsal ekipman üretiminde de önemli bir oyuncu haline gelecek.
Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı ve TürkTraktör Yönetim Kurulu Üyesi Haydar Yenigün, hisse devir anlaşmasını değerlendirerek, “Tarımda mekanizasyon ihtiyaçlarını dünya standartlarında ürün kalitesiyle karşılayan TürkTraktör, köklü geçmişinden aldığı mirasla Koç Topluluğu’nun ve değerli ortağımız CNH’in vizyonu doğrultusunda büyümeye devam ediyor” diye konuştu.
TürkTraktör’ün tarım sektörünün gelişimindeki rolünün yanı sıra traktör üretimindeki payı, pazardaki açık ara liderliği ve ihracat performansıyla başarısını hep daha yükseğe taşıdığını dile getiren Yenigün, tarımsal ekipman alanında hedeflenen bu satın alma ile büyümeye devam edileceğini kaydetti.
TürkTraktör Şirket Lideri Matthieu Séjourné ise, “Türkiye’nin tarım mekanizasyonundaki lider firması olarak 1954 yılından bu yana bu topraklar için değer yaratıyoruz. Türkiye’de ve dünyada ileriye dönük büyük fırsatlar barındıran, mevcut durumda faaliyet gösterdiğimiz tarımsal ekipman iş alanındaki geçmiş tecrübemizi ve 18 yıldır lider konumunda olduğumuz traktör pazarına ilişkin bilgi birikimimizi harmanlayarak, çok büyük işlere imza atacağımıza olan inancım tamdır. Bu stratejik adım ile tarımsal ekipman alanındaki faaliyetlerimizi güçlendirerek, müşterilerimizin ihtiyaçlarını çok daha kapsamlı çözümlerle karşılayabileceğiz” dedi.
Bakanlık Meram’da 31 Ekim’de yumurtacı kanatlı hayvan ölümleri olduğunu öğrenince bölgeyi karantinaya aldı.
Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
* İşletmeden alınan numuneler Konya Veteriner Kontrol Enstitü Müdürlüğümüz uzman ekiplerince analize alınmış ve yapılan testlerde Avian Influenza H5N1 (Kuş Gribi) tespit edilmiştir.
* Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü prensipleri çerçevesinde, hastalık çıkan yumurta üretimi yapan işletme merkez alınarak, yarı çapı 10 kilometre olan koruma ve gözetim bölgesi belirlenmiş, söz konusu bölgede yer alan işletmelerde gerekli biyogüvenlik tedbirleri alınmıştır.
* İlk ölüm vakasından itibaren canlı hayvan, yumurta, viyol (yumurta kabı) ve bulaşma riski olan her türlü madde ve malzemenin bölgeden çıkışı durdurulmuş, tespiti yapılan veya bulaşma riski olan hayvan, yumurta ve yemlerin imhasına başlanmıştır.
* Hastalığın yayılmasını önlemek adına her türlü tedbir alınmıştır. Konya’da tespit edilen hastalık, münferit bir vakadan ibaret olup, ülkemizde salgın olarak nitelendirilebilecek bir durum söz konusu değildir.
* Enfekte olmuş hayvanlardan elde edilen yumurtalar tüketime sunulmadan derhal imha edilmiştir.
* Tüketime sunulmuş olan kanatlı hayvan ürünlerinde insan sağlığını tehdit edecek herhangi bir durumun olmadığını temin eder, halkımızca güvenle tüketilebileceğini kamuoyuna saygıyla sunarız.
Geçen yıl 180 dane için 110 TL olan alım fiyatı bu yıl yüzde 13,6 artışla 125 TL olarak açıklandı. 200 dane için ise geçen yıl 100 TL olan alım fiyatı bu yıl yüzde 5 artırılarak 105 TL olarak duyuruldu. Ancak taban fiyatta geçen yıla göre herhangi bir artış yapılmadı. Bu yıl da taban fiyat 380 dane için 47 TL, yağlık zeytin fiyatı ise 45 TL olarak belirlendi.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, 60 bin ton ürün alım planı yaptıklarını dile getirdi.
Asa, ödeme takvimi ile ilgili olarak, “Alınan ürün bedelleri on beş günlük periyotlarda yüzde 50’si peşin, geri kalan kısmı ürün alımları sona erdikten sonra belirlenecek. Bu yıl ödemelerle ilgili üreticimizin bize destek olacağına inanıyorum” dedi.
Asa, bu yıl tarihi bir rekolte artışı yaşandığını vurgulayarak, üretici ortakları piyasa şartlarından korumak amacıyla geçtiğimiz yılın fiyatlarını avans fiyat olarak belirlediklerini ifade etti.
Bu yıl 3. kez düzenlenen Alanya Tropikal Meyve Festivali, 1-3 Kasım 2024 tarihleri arasında Alanya Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.
Festival kapsamında, Alanya Belediyesi, kentin tarım ve turizmdeki önemini vurgulamak amacıyla 31 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında basın mensuplarına yönelik dolu dolu bir program hazırladı.
Alanya Belediye Başkanı Sayın Osman Tarık Özçelik’in ev sahipliğinde, Tarım İlçe Müdürlüğü, Alanya Ziraat Odası Başkanlığı, Alanya Avokadocular Birliği ve Alanya Muz Birliği’nin katılımıyla düzenlenecek etkinlikler kapsamında; tropikal meyve bahçesinde kahvaltı, avokado entegre tesisi gezisi, muz sarartma tesisi ziyareti, Tarihi Süleymaniye Camii turu ve Mutfak Kültür Evi ziyareti gibi pek çok etkinlik yer alacak.
Festival, Alanya’nın tarım ve turizm alanındaki zenginliğini gözler önüne serecek.
Dünyanın en büyük yiyecek ve içecek şirketlerinden biri olan PepsiCo, PepsiCo Pozitif (Pep+) stratejisinin kapsamındaki proje ve iş birliklerine yenilerini eklemeye devam ediyor.
Tarımsal tedarik zincirimizdeki ve topluluklarımızdaki 250 binden fazla kişinin geçim kaynaklarını iyileştirmeyi hedefleyen PepsiCo Vakfı, Türkiye’de 35 milyon TL bütçeli “Dünyayı Besleyen Kadınlar” projesiyle Adana’daki kadın çiftçi ve üreticileri destekliyor.
Yaklaşık iki yıl sürecek proje ile tamamı kadın olan 35 binden fazla kişiye doğrudan ve aileleriyle birlikte yaklaşık 140 bin kişiye dolaylı olarak erişim sağlayarak çiftçilerin geçim kaynaklarının iyileştirmelerine destek olunacak.
Proje kapsamında hayata geçirilecek uygulama arazisi ile toprağa erişimi olmayan fakat çiftçilik yapmak isteyen kadın üreticilere tarım faaliyetlerini gerçekleştirmeleri için fırsat sağlanacak. Yaklaşık 50 dönümlük uygulama arazilerine kadın çiftçiler patates, mısır ve brokoli ekimi yapabilecek. Bunun yanı sıra kadın kooperatifleri aracılığıyla kadın çiftçilere tohum, ekipman, gübre gibi tarımsal girdiler sağlanacak.
Projeye Adana ilinde Ceyhan ve Yüreğir ilçelerinde yaşayan çiftçi kadınlar, çiftçi kadın grupları ve kadın kooperatifleri katılabilecek. Bölgede kadınların satış ve pazarlama faaliyetlerini gerçekleştireceği platformlar aracılığıyla ürettikleri ürünlerin tüketicilerle buluşturulması sağlanacak. Proje kapsamında gıda ve tarım fuarları aracılığıyla kadın üreticiler Adana halkıyla buluşturulacak ve böylece kadın üreticilerin iletişim ağının artırılması sağlanacak.
Yerel yönetimlerle iş birliği içerisinde yapılan kompost tesisleri ile gıda atıkları gübreye dönüştürülecek ve bölgedeki çiftçiler bu sayede ücretsiz gübre temin edebilecek. Yine yerel yönetimler iş birliğiyle hayata geçirilecek mobil tohum arabası ile çiftçilere tohum dağıtımı yapılacak, çiftçiler arası tohum takası ve atalık tohum kullanımının teşviki sağlanacak.
Projenin hedeflerine ulaşmak için üreticilerin sürdürülebilir tarım uygulamalarını benimseme kapasiteleri artırılıyor, arazilere erişimi güvence altına alacak uygulamalar geliştiriliyor, öncü kadın üreticiler aracılığıyla sürdürülebilir uygulamalar teşvik ediliyor. Öncü kadın üreticiler ile, bölgedeki kadın üreticilere Türkiye’deki hibe fırsatlarıyla ilgili bilgilendirmeler yapılıyor. Dünyanın farklı ülkelerinde başarıyla uygulanan Çiftçi Tarla ve İşletme Okulu (FFBS) modeli yaklaşımı merkeze alınıp katılımcıların üretim kapasiteleri geliştiriliyor.
PepsiCo Vakfı’nın desteği ve CARE Türkiye iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında 450 kadın çiftçi ve üreticiye hibe sağlanıyor. Sürdürülebilir tarım teknikleri, cinsiyet eşitliği, dijital pazarlama ve iletişim teknikleri gibi eğitimler aracılığıyla toplam 35 binden fazla kadın çiftçi ve üreticinin projeden faydalanması bekleniyor.
Proje Türkiye’de, PepsiCo Türkiye, PepsiCo Vakfı ve CARE Türkiye’nin yanı sıra uluslararası sivil toplum kuruluşları, BM Koordinasyon Organları ile iş birliği içinde gerçekleştirilecek. Adana Valiliği, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Belediyelerimiz başta olmak üzere tarım alanında destek sağlayan kuruluşlar ve çiftçi birlikleri ile koordinasyon halinde yürütülecek.
Dünyayı Besleyen Kadınlar projesi kapsamında düzenlenen toplantıda konuşan PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen, “PepsiCo olarak depremden etkilenen ve aynı zamanda Türkiye’deki altı fabrikamızdan birinin yer aldığı Adana’da böyle bir proje yapmaktan ve bunu 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçi Günü’nde duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. Projenin hayata geçmesinde büyük emekleri olan Adana Valiliği (Yatırım İzleme ve Koordinasyon Dairesi Başkanlığı), Yüreğir ve Ceyhan Kaymakamlıkları, Adana İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, Adana Büyükşehir Belediyesi ile Yüreğir Belediyesi ve Ceyhan Belediyesi başta olmak üzere tarım alanında destek sağlayan kuruluş ve çiftçi birliklerine teşekkür ederim.
PepsiCo olarak Türkiye’de deprem sonrasında tarımda yaşanan sıkıntıların iyileştirilmesi için çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıl Hatay’da gerçekleştirdiğimiz “Lay’s Ortak Hareket, Yeniden Bereket Projesi”nden sonra “Dünyayı Besleyen Kadınlar” projesini de Adana’da hayata geçirerek; tarım alanında yaptığımız katkıyı daha da büyütmek istiyoruz. PepsiCo olarak PepsiCo Pozitif (Pep+) strateji kapsamında hem pozitif tarım hem de toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu proje de bizim bu yaklaşımlarımızla örtüşen, bizim bu konudaki çalışmalarımızı destekleyen çok önemli bir proje. Bugün belki tam olarak farkında değiliz ama cinsiyet eşitsizliğinin en çok görüldüğü alanlardan biri de tarım. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) tarımda kadınların durumunu incelediği rapora göre tarımda toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yarattığı ekonomik kayıp 1 trilyon doları buluyor. Tarımda bir değişim istiyorsak ve bu konuda daha hızlı yol almayı amaçlıyorsak küçük ölçekli üreticileri, özellikle de kadın üreticileri güçlendirmemiz gerekiyor. Tarımda üretilecek bu tür projelerin, toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili birçok projeden daha etkili ve faydalı olduğu açık bir şekilde görülüyor. Bu sebeple biz de bu projede küçük ölçekli üreticilere yönelerek bu dayanıklılığı ve direnci artırmak istiyoruz. PepsiCo Türkiye olarak tarım alanında deneyimli, yaklaşık 300 kişiden oluşan bir Agro ekibimiz var. Türkiye’de 20 şehirde, toplam 5.000 hektar alanda 200’ün üstünde çiftçiyle sözleşmeli olarak, sürdürülebilir tarım modeliyle çalışıyor, yenileyici tarım odaklı birçok proje gerçekleştiriyoruz. Bu konudaki tecrübe, deneyim ve bilgi birikimimizi bu projeye aktarmaya hazırız. İnanıyorum ki kadınların ektiği tohumlarla hayata geçirdiğimiz bu projeyle, tarımda cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırılması yolunda önemli kazanımlar sağlarken aynı zamanda sürdürülebilir ve güvenli gıda ağı için yeni umutlar yeşerteceğiz.” dedi.
PepsiCo Vakfı Uluslararası Programlar Kıdemli Direktörü Hatim Khan, “PepsiCo Vakfı’nda, Dünyayı Besleyen Kadınlar gibi yerel, öncü ve kalıcı programlar aracılığıyla küresel gıda sistemindeki eşitsizlikleri ele almaya ve sürdürülebilir, ölçeklenebilir değişimi yönlendirmeye odaklanıyoruz” dedi.
CARE Türkiye Ülke Temsilcisi Zena Ni- Dhuinn Bhig: “Kadın güçlendiğinde, toplum güçlenir. Bu proje, sadece verimliliği artırmakla ilgili değil; hizmet ettiğimiz topluluklarda hayatları dönüştürmek ve yoksulluk döngüsünü kırmakla ilgilidir. Güçlenen kadınlar, toplulukları güçlendirir. Sürdürülebilir tarım, kadınları güçlendirmekle başlar. Her kadının ve kadın çiftçinin dünyayı değiştirme potansiyeli vardır. Bu ortaklık sayesinde PepsiCo, kadın çiftçilerin geçim kaynaklarını iyileştirmek için ihtiyaç duydukları araçları, eğitimleri ve hibe desteklerini sağlayarak kadınları güçlendirmeye olan bağlılığını göstermektedir.“
Dünyayı Besleyen Kadınlar hakkında daha fazla bilgi için www.pepsicofoundation.com ve www.Care.org adreslerini ziyaret edin.