a

Üretici kayısıda fiyatlara müdahale istiyor

Dünyada kuru kayısı üretiminde başı çeken Malatya'da üreticiler bu yıl fiyatların düşüklüğünden şikayetçi. 200 TL'ye alınan kayısının sezon başlaması ile 120 TL'ye kadar düşmesine tepki gösteren üreticiler, fındık ve incir de olduğu gibi kayısıda da TMO'nun taban fiyat açıklamasını istiyor.

Kayısıda bu yıl fiyatlar üreticinin yüzünü güldürmüyor. Artan maliyetler karşısında fiyatların tüccarlar tarafından düşürülmesi karşısında mağdur olduklarını söyleyen kayısı üreticileri Toprak Mahsulleri Ofisi’nin incir ve fındıkta olduğu gibi kayısıda da taban fiyat açıklamasını talep ediyor.

Eski köy garajında bulunan Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon başkanlığı önünde toplanan kayısı üreticileri bu yıl mahsullerinin para etmemesi nedeniyle mağdur olduklarını ifade etti.

Çiftçiler adına konuşan Malatya Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Bayram Alışık “Üretici bir yıllık alın terini, emeğini, masrafını çuvallara koyup pazarda birkaç tüccarın merhametine insafına ve vicdanına terk ediyor. Kayısının gerçek sahibi olan çiftçi ve üretici bir yıllık emeğinin karşılığını alabilmek için o tüccarın merhametine sığınmıştır” ifadelerine yer verdi.

Kayısı tüccarlarına da seslenen Alışık “Geçen sene hatta birkaç ay öncesine kadar kayısıyı 200 TL’ye alıyordunuz. Ne oldu da yeni ürün çıkınca kayısıyı bir anda 120 TL’ye indirdiniz.” şeklinde konuştu.

“Ticaretin de bir ahlakı olmalı”

Açıklamasında kayısı tüccarları ve siyasilere çiftçiler olarak çağrıda bulunan Alışık “Birinci çağrımız kaysı tüccarlarına. Ticaretin de bir ahlakı olmalı, geçen yıl kayısıyı 6-7 dolara kadar dışarıya sattınız. Bizler kayısı fiyatlarının aşırı derecede yükselmesini talep etmiyoruz. Bizim isteğimiz burada çiftçinin emeğine saygı duyulması. İkinci çağrımız ise iktidarıyla muhalefetiyle Malatya’yı temsil eden il başkanlarına, milletvekillerinedir. Tarımın siyaseti olmaz. Bu işin kesin çözümü için biran önce Malatya’yı temsil eden siyasilerimizin zaman kaybetmeden bir araya gelerek Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fiyatlara alım müdahalesi için bir bütçe ayırmalarını istemeleridir. Her yıl fındık ve incirde olduğu gibi kayısıda da girdi maliyeti ve enflasyon etkileri hesaplanarak bir taban fiyatı açıklanmasını istiyoruz ki tek çözüm yolu da budur, buna inanıyoruz.” dedi.

0 0 0 0 0 0
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları oku

Sıradaki haber:

Artvin’de başlayan tehlike Karadeniz’den sonra tüm Türkiye’ye yayılıyor

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0
0
Haberle İlgili Görüşünü Paylaş!x