Kastamonu ve çevresinde son haftalarda yağan yağmur nedeniyle yüzde 50 verim kaybı yaşanan kestane balında hasat başladı.
Kastamonu’da özellikle sahil bölgesinde kestane ağaçlarının fazlalık göstermesi sebebiyle Abana, Bozkurt, Çatalzeytin, Cide, Doğanyurt ve İnebolu olmak üzere 6 ilçede yoğun olarak kestane balı üretimi yapılıyor. Adeta şifa deposu olan ve düzenli tüketildiğinde birçok hastalığa iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlanan kestane balının bu yılki hasadına da başlandı. Abana’da kestane balı üretimi yapan arıcılar, kovanları açarak petekleri aldı. Arıcılar, sağımın ardından topladıkları petekleri süzerek kestane balını elde etti. Bu yıl kilosu 200 liradan satılacak olan kestane balında geçtiğimiz yıllara göre yüzde 50 verim kaybı yaşandığı belirtildi. Arıcılar, havaların kurak geçmesi ve son haftalarda yağmur yağması nedeniyle verimin geçtiğimiz yıllara göre düştüğünü söyledi.
Abana’da kestane balı üretimi yapan 38 yaşındaki Ahmet Çaycı, “Kestane ballarımızı yeni aldık, sağımını ve hasadını yaptık. Şimdi de süzme aşamasına geçiyoruz. Bende bunu yaşatabilmek adına çocuğuma öğretiyorum. Bu şekilde arıcılığı devam ettirmeye çalışıyoruz. Arı olmazsa tarım olmaz. Arı bitkilerin ve meyvelerin döllenmesinde çok önemli katkısı vardır. Kestane çiçeği endemik bir çiçek olduğundan dolayı şifa kaynağı bir bitkidir. Kestane balının özellikleri anlatmakla bitmez. Kestane balı tam bir şifa kaynağıdır. Her yerde yetişmediği gibi Kastamonu’da da sahil boyunda yoğunlukta kestane ağaçları bulunmaktadır. Kestane balının adına festivaller dahi düzenlenir. Kestane balı, insan sağlığı açısından çok etkili, çok güzlü bir baldır” şeklinde konuştu.
Kaynak: İHA
Kurbanlık tosunlar podyumda güzelliklerini sergiledi