Bursa’da kırsal kalkınmayı sağlanmak amacıyla kaliteli fide, fidan dağıtımı ve ekipman destekleri başta olmak üzere her alanda çiftçinin yanında olan Büyükşehir Belediyesi, zeytin hasadını Gemlik ilçesi Katırlı Mahallesi’nde başlattı.
Bursa’nın sahip olduğu verimli toprakları ve uygun iklimiyle ciddi tarım potansiyeline sahip olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, şehirdeki toprakların yüzde 45’inin ormanlık alan, yüzde 34’ünün ise tarım alanı olduğunu belirtti.
Bursa’nın coğrafi işaret almış 30 ürününden bir tanesinin de Gemlik zeytini olduğunu hatırlatan Başkan Aktaş, “Marmara Bölgesi’nin zeytin plantasyonlarının yüzde 80’den fazlasını Gemlik çeşidi oluşturuyor. Bursa’mızın özellikle tarım alanındaki bu yüksek potansiyelinin farkındayız. Tarımı başlı başına bir konu başlığı olarak düşünüyoruz. ‘Bu bizim işimiz değil’ demiyoruz.
Hem Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığımız, hem HAGEL hem de Tarım AŞ marifetiyle destekler vererek potansiyeli arttırmak istiyoruz. Verdiğimiz desteklerin faydasını da rakamlarda görüyoruz. 2017 senesinde Bursa’nın tarım ihracatı 184 milyon dolarken, geçen seneki tarım ihracatımız 569 milyon dolar. Bana göre daha işin başındayız. Kısa zamanda milyar doları yakalayabiliriz. Ancak babandan kalma usullerle tarım yapmayı da bırakmalıyız. Modern tarım tekniklerini kullanarak, günün şartlarına uygun hareket etmeliyiz. Kaliteli ürün üretmeliyiz ve kaliteli bir şekilde sunmalıyız. İnanıyorum ki tarımı Bursa’da daha değerli hale getireceğiz” dedi.
‘Tarımsal amaçlı tahmin ve erken uyarı meteoroloji istasyonu kurulumu projesi’ hakkında da bilgi veren Aktaş, “Projeyle tarımsal üretimde verim artışı, insan sağlığı ve çevrenin korunması, işgücü tasarrufu, aşırı ilaç kullanımının önlenmesi, biyolojik dengenin korunması, ürün kalitesinin yükseltilmesi, zaman ve maddi kazanç sağlanmasını amaçlıyoruz. İstasyonların yapım ve kurulum işlemlerini Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak gerçekleştirdik ve Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün mevcut istasyon ağına dâhil ettirdik. İstasyonlardan sıcaklık, yaprak ıslaklığı, hava nemi, yağış, toprak nemi, rüzgâr hızı gibi veriler alınıyor ve mesajla ana sunuculara gönderiliyor. Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce verilerin analizi ile belirlenen doğru ilaçlama zamanı, çiftçi kayıt sisteminde kayıtlı üreticilere sms ile gönderiliyor. Tarıma olan desteklerimiz artarak devam edecek. Tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte destek vererek hareket ediyoruz” diye konuştu.
Bursa’daki zeytin üretiminde, kalite ve ürün artışını sağlamak, pazarlama koşullarını iyileştirmek ve üreticimize destek olmak amacıyla ‘Zeytin toplama örtüsü projesi’ni de hayata geçirdiklerini belirten Aktaş, “Bu kapsamda 250 zeytin üreticimizin her birine 2 adet 6×8 ebatlarında olmak üzere toplamda 500 adet zeytin yaygı desteği sağlıyoruz. Lisanslı depo ve zeytin hali oluşumuyla alakalı müthiş bir proje hazırlıyoruz. Proje yapıldığında bölgeye gerçek manada hizmet edecektir. Gemlik zeytinini tüm Türkiye’ye ve dünyaya anlatmalıyız. Şuan planlama çalışmalarını yapıyoruz. Bittiğinde Gemlik adına çok önemli kazanım olacaktır. Tüm üreticilerimize hayırlı bereketli bir sezon diliyorum” dedi.
Konuşmaların ardından Başkan Aktaş ve protokol üyeleri tarafından üreticilere zeytin toplama örtüsü dağıtıldı. Daha sonra zeytin deposunu gezerek çalışmalar hakkında kooperatif başkanından bilgi alan Başkan Aktaş ve beraberindekiler, zeytin bahçesine geçerek hasada katıldı. Ağaca çıkarak zeytin toplayan Başkan Aktaş, hasadın bereketli olmasını diledi.
İntikali yapılmamış tarım arazileri için mirasçılık belgesi talep edilecek