İklim krizi insanlığın karşılaştığı en büyük sorunlar arasında yer alırken Türkiye’de kuraklık ve rekolte kaybı ile mücadele halinde…
Ancak Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri geliştirdikleri cihaz sayesinde tarımda yaşanan sorunlara çözüm olacak. Plantzma adlı cihaz ile mahsulün dayanıklılığını artırmak ve sulamada kullanılan suyu zenginleştirmek için düşük sıcaklıkta plazma kullanarak daha iyi verim ve daha sağlıklı bitkiler elde edilmesini sağlanacak.
Her yıl dünya vakfı tarafından ortaöğretim öğrencilerine verilen çevresel sürdürülebilirlik ödülü olan The Earth Prize’da ikinci olmayı başaran projenin sahipleri ise Beyza Kaya, Mir Baran Esen, Diyar Karabulut, Adar Özalkak Ve Dilvin Laçin…
Ekipten Beyza Kaya adlı öğrencinin ortaya çıkardığı fikir kuraklık ve mahsul kıtlığına kolay ve ucuz bir çözüm sunuyorken Beyza Kaya “Plazma kullanmayı düşündüm çünkü öte gezegenlerle ilgileniyordum. Bu yüzden Nasa’nın makalelerini çok okuyordum. Ayrıca Nasa’nın plazma ve geniş kullanım alanları hakkında çok fazla çalışması bulunuyor.” açıklamasında bulundu.
Ekimden önce cihazdaki bir kapta tohumlar plazma ile buluşturularak yüzeylerinde nano çatlaklar oluşturuluyor. Bu çatlaklar tohumların çimlenme oranını ve büyüme potansiyelini yükseltiyor. Bu da hastalıklara, kuraklığa ve diğer çevresel stres faktörlerine karşı tohumu daha dirençli hale getiriyor.
Plantzma, sadece 176 euro veya yaklaşık 6.300 Tl’lik maliyetiyle ürün kaybını yüzde 60 azaltırken pahalı gübre kullanımını da yüzde 40’a varan oranlarda düşürebiliyor. Tüm bunlara ise birkaç düğmeye basılarak ulaşılıyor.
Kaynak: Donanım Haber
Ürünün yüzde 45’i vatandaşın eline ulaşamadan israf oluyor