TMO, ekmeklik buğday için ton başına 9,250 TL, makarnalık buğday için 10,000 TL ve arpa için 7,250 TL fiyat belirledi. Hububatta destekleme primi ise buğday için ton başına 1,750 TL ve arpa için 750 TL olarak duyuruldu. Böylece, destekleme primi sonrası fiyatlar ekmeklik buğdayda 11,000 TL, makarnalık buğdayda 11,750 TL ve arpada 8,000 TL’ye kadar çıkabilecek.
TMO’nun açıklamasına göre, hububat hasadı Mayıs ayı başında Adana ve Şanlıurfa’da lokal olarak başladı ve şu anda Akdeniz, Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile Kıyı Ege’de yoğun şekilde devam ediyor. Ülke genelinde hasat oranı yaklaşık %5 seviyelerinde. TMO, 14 Mayıs 2024’ten itibaren taahhütname karşılığı hububat alımlarına başlamış durumda.
TMO, alımların resmi tatil ve pazar günleri hariç haftanın 6 günü yapılacağını ve ürün bedeli ödemelerinin, ürün teslimatına müteakip 45 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacağını belirtti. Üreticilerin lisanslı depolara ürün teslim etmesi halinde çeşitli desteklerden yararlanabileceği de açıklandı:
TMO, hububat üretiminin teşvik edilmesi amacıyla 2024 yılında, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı tüm üreticilere buğday için 1,750 TL/Ton’a, arpa için 750 TL/Ton’a kadar fark ödemesi desteği verileceğini bildirdi. Ayrıca, gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk desteği de devam edecek. ÇKS’de kayıtlı üretim miktarının tamamı satın alınabilecek ve TMO işyerlerine satılan ürünün borsa tescil ücreti TMO tarafından karşılanacak.
Geçici alım merkezlerinde hizmet bedeli kesintisi (%1) yapılacak ve damperli araçlardan boşaltma ücreti alınmayacak. TMO, altyapısı uygun olan ticaret borsalarında hububat alımı gerçekleştirebilecek.
Bu adımlar, üreticilere sağlanan desteklerin ve teşviklerin devam edeceğini gösterirken, TMO’nun piyasayı yakından izlediği ve üreticilere gerekli kolaylıkları sağladığı belirtiliyor.
Su ürünleri üretiminde rekor artış