TARSİM, küresel düzeyde yaşanan iklim değişiklikleri sebebiyle, şiddeti ve frekansı giderek artan çeşitli risklere ve doğal afetlere karşı ülkemizde tarımsal üretimde devamlılık, üreticinin gelirinde istikrar ve tarım ekonomisinde dengenin sağlanabilmesi amacıyla, 2006 yılından itibaren üreticiye hizmet etmek üzere faaliyet göstermektedir.
TARSİM Sistemi’nde 2017 yılından itibaren ilçe bazlı olarak devreye alınan ve 2021 yılından itibaren ise köy bazlı uygulanmaya başlanan kuraklık verim sigortası, üreticilerimiz için büyük bir önem taşımakta olup; bu doğrultuda üreticilere çeşitli imkanlar sağlanmakta, teminat kapsamı yıllar itibarıyla genişletilmektedir.
Örneğin, 4931 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararına İstinaden, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından yayınlanan 2022 Yılı Devlet Destekli Tarım Sigortaları Genel Şartlar ile Tarife Talimatları çerçevesinde, 2022 yılına özel olarak devlet destek oranı yüzde 60’dan’ yüzde 70’e, eşik verim oranı ise yüzde 70’den yüzde 80’e yükseltilmiştir.
Kuraklık Verim Sigortası’nda, ÇKS’ye kayıtlı üreticilere ait kuru tarım alanlarında üretimi yapılan buğday; arpa, çavdar, yulaf, tritikale, nohut, mercimek ürünleri ile bu ürünlerin sertifikalı tohumluklarında, Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortasındaki dolu paketi (dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, sel ve su baskını, deprem) dışında kalan kuraklık, don, sıcak rüzgâr, sıcak hava dalgası, aşırı nem, aşırı yağış risklerinden kaynaklı olarak köy genelinde doğrudan meydana gelen verim kayıpları teminat kapsamında yer almaktadır.
Ayrıca teminat verilen ürünler için belirlenen poliçe son kabul tarihleri, köy bazlı olarak belirlenmektedir. Bu tarihler, her yıl teknik ekibimizin ve tüm bölge müdürlüklerimizin yaptığı fenolojik gözlemler, saha çalışmaları, Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası için yapılan gözlem verileri, konunun uzmanlarından alınan bilgiler, meteorolojik verilerin analiz edilmesi ile zaman zaman güncellenmektedir. Bu doğrultuda, söz konusu tarihler, tahıllar (arpa, çavdar, yulaf, tritikale ve bu ürünlerin sertifikalı tohumlukları) için ayrı, baklagiller (nohut, mercimek ve bu ürünlerin sertifikalı tohumlukları) için ayrıdır.
Tahıllar için belirlenen poliçe son kabul tarihleri, 31 Ocak 2022 tarihinde başlayıp köy bazlı olarak 28 Şubat 2022 tarihine kadar devam edecektir. Baklagiller için belirlenen poliçe son kabul tarihleri ise 14 Şubat 2022 tarihinde başlayıp 14 Mart 2022 tarihine kadar devam edecektir.
Diğer taraftan, sigorta uygulamalarında esas olan risk görülmeden sigorta yaptırılmasıdır. Bu nedenle, üreticilerimizin kuraklık riskine karşı zaman kaybetmeden bir an önce sigortalarını yaptırmaları gerekmektedir.
Köy bazlı olarak belirlenen poliçe son kabul tarihleri, TARSİM’in kurumsal internet sitesi www.tarsim.gov.tr’nin ana sayfasındaki duyurular kısmında da yayımlanarak, kamuoyu ile paylaşılmaktadır.
Geçtiğimiz yıl Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası kapsamında, Türkiye genelinde 83 binin üzerinde poliçe tanzim edilmiştir.
Eksperlerin titizlikle sürdürdüğü saha gözlem ve verim tespit çalışmalarının ardından 44 ilin 267 ilçesinin 3.532 köyünde poliçede yazılı olan köy bazlı eşik verim değerlerinin altında verim gerçekleştiği tespit edilmiş ve söz konusu köylerde sigortalı olan tüm üreticiler hasar ödemesine hak kazanmıştır.
Geçtiğimiz yıl sigortalı üreticilerden toplanan 24 milyon TL prim karşılığında yine sigortalı üreticilere 215 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirilmiştir. 2021 yılında, 11 Ocak tarihi itibarıyla, 26 bin adet kuraklık poliçesi düzenlenmiş, 263 milyon TL tarımsal varlık sigortalanmış ve 17 milyon TL prim üretilmiştir. Bu yıl ise yine aynı tarih itibarıyla, 77 bin adet kuraklık poliçesi üretilmiş, 1.1 milyar TL’nin üzerinde tarımsal varlık sigortalanmış ve 103 milyon TL prim üretilmiştir.
Sonuç itibarıyla, poliçe adedinde %197, sigortalanan tarımsal varlıkta %339 ve toplam prim tutarında %497 oranında artışlar yaşanmış, TARSİM ülkemiz tarımı için önemli bir güvence olmaya devam etmiştir.
Dünya tarımı 17. kez Agroexpo’da!