Tarım ve Orman Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde fiyatıyla eleştiri ve tartışma konusu olan kuru soğan üretimine ilişkin bilgi verdi.
Son 10 yıllık ortalamalara göre Türkiye’de yılda 2 milyon 100 bin ton kuru soğan üretildiği, bu rakamın geçen yıl 2 milyon 350 bin tona ulaştığı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:
Soğan üretimi ve piyasaya arzı konusunda açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Ülkemizde son on yıllık ortalamalara göre yılda 2 milyon 100 bin ton kuru soğan üretilmekte olup 2022 yılı kuru soğan üretimi 2 milyon 350 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2021/2022 pazarlama yılında yurtiçi kullanım miktarı 2 milyon 87 bin ton ve yeterlilik oranımız yüzde 114,7’dir. Bu veriler dikkate alındığında ihtiyacımızı karşılayacak düzeyde kuru soğan üretiminin gerçekleştirildiği görülmektedir.
Sahip olduğumuz arazi varlığı ile farklı coğrafi bölgelerimizde değişen iklim özellikleri, ülkemizin
bir bölgesinde ekim yapılırken bir başka bölgemizde hasat yapmaya imkân vermektedir. Böylece
halkımızın gıda ihtiyacı kesintisiz bir şekilde karşılanmaktadır
Bu kapsamda, Nisan ayı itibarıyla Adana ve Hatay illerimizde turfanda soğan hasadı başlamıştır. İçinde bulunduğumuz bu dönemde geçen yılın üzerinde bir rekolte söz konusudur. 2022 yılında Adana ve Hatay illerimizde 272 bin ton olan turfanda soğan üretiminin, bu yıl 284 bin tona yükselmesi beklenmektedir. Yeni hasatlarla birlikte üretilen ve sofralarımıza gelmeye başlayan soğan miktarı, halkımızın ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak seviyededir. Kamuoyunun bilgisine saygıyla duyurulur“
Tarım Bakanlığının kuru soğanın arzına yönelik basın açıklamasında fiyatların seyrine ilişkin bir açıklamaya yer verilmedi.
Fındıklı burma tatlısı coğrafi işaretle tescillendi