Canlı yayında Taner Öztürk, Rusya’dan ithal ettiğimiz ürünlerin Çin’i geçmiş vaziyette olduğunu dile getirerek 4.3 milyar dolarlık tarım ithalatı yaptığımızı, ithal ettiğimiz ürünler arasında buğday, arpa, ayçiçeği gibi birçok ürün olduğunu söyledi. Öztürk, Akcan’a “Biz bunları üretemiyor muyuz da ithal ediyoruz?” sorusunu yöneltti.
Beslenmenin temelinde tarımsal üretim olduğunun ve üretim yapma zorunluluğumuzun üzerinde duran Akcan, pandemi döneminde devletin verdiği destek ve güvenceyle çiftçilerin üretim alanlarından çekilmediğini fakat gelir gider dengesinin de kurulamadığını dile getirdi.
Çiftçinin bu anlamda umduğunu bulamadığını söyleyen Akcan, “Umduğunu bulamayan çiftçi son zamanlarda gelişen girdi enflasyonuyla elektrikte, enerjide, mazotta, işçilikte ve dövizdeki artıştan ötürü; zirai ilaç ve gübredeki muazzam yükseliş insanların üretim noktasında sahadan bir nebze çekilmesine sebep oldu.” dedi
4.3 milyar doların tek sebebi olmasa da üretim değerlerinde düşüş olmasında ciddi bir etken olduğunu dile getiren Akcan, bunun olmaması için üretime teşvik etmek gerektiğini vurguladı.
Akcan, “Teşviği planlayan, organize eden bir bakanlığımız var. Bu noktada bakanlığa görev düşmekte. Bakanlık üretime teşvik etmeli, çiftçinin üretimden ötürü hissettiği endişeleri giderici önlemleri tedbirleri alıp, kamuoyuyla paylaşmalı. Bugün ortalama yaşı 57-58 olan Türk çiftçisi tarlalarından çekilmeden daha fazla üretime kanalize olmasını sağlaması lazım.” dedi.
Kadın çiftçilere destek