Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Nisan ayı meteorolojik kuraklık haritaları, Türkiye’nin büyük bölümünde “olağanüstü” ve “çok şiddetli kuraklık” alarmı verdi.
Normalin Yüzdesi İndeksi (PNI) haritasına göre, Trakya, Çanakkale, Muğla, Mersin’in bazı bölgeleri, Güneydoğu Anadolu’nun batısı, Hakkari ve Van çevreleri haricindeki tüm Türkiye’de “şiddetli kuraklık” görüldü. Türkiye’nin %70’lik kısmının şiddetli kuraklık yaşadığı belirtilirken, geri kalan bölgelerde de orta ve hafif kuraklık tehlikesi bulunduğu bildirildi.
Nisan ayı yağış miktarı, normallerin ve geçen yılın çok altında kaldı. 2024 Nisan ayı yağışı metrekareye 28,5 kilogram olarak gerçekleşti. Bu, normalin %50, geçen yılın ise %67 altında. Bilecik, Bursa, Kastamonu, Samsun, Amasya, Tokat, Giresun, Rize, Trabzon, Artvin, Ardahan, Burdur, Afyonkarahisar, Denizli ve Antalya’nın sahil kesiminde yağışlarda %80’in üzerinde azalma gözlendi. En büyük azalma, %85 ile Artvin ve Ardahan’da yaşandı.
Karadeniz Bölgesi, %84’lük azalma ile en fazla yağış kaybı yaşayan bölge oldu ve son 64 yılın en düşük yağış seviyesini gördü. En az yağış 8,5 kilogram ile Ardahan’da kaydedildi. Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Trabzon, Bayburt, Artvin ve Ardahan’da da son 64 yılın en düşük yağış seviyeleri yaşandı.
Türkiye genelinde yağışlı gün sayısı da önemli ölçüde azaldı. Nisan ayında yağışlı gün ortalaması 5,9 güne düşerken, Ege, İç Anadolu, Akdeniz, Bolu, Bursa, Bilecik, Mersin, Şanlıurfa, Mardin, Bingöl, Siirt, Şırnak ve Artvin çevrelerinde bu sayı 5 günün altına indi.
Bu yılın Nisan ayında, normaline göre bakıldığında Marmara’da %58, Ege’de %67, Akdeniz’de %70, İç Anadolu’da %65, Karadeniz’de %84, Doğu Anadolu’da %65 ve Güneydoğu Anadolu’da %36 azalma görüldü. Yağışlarda en fazla artış %61 ile Çanakkale’de yaşandı.
Kaynak: DHA
ÇAYKUR duyurdu: Yaş çay alımına kontenjan uygulaması