Manisa’da bir otelde gerçekleştirilen çalıştayda, su sorunlarına dair farkındalığı artırmak, tarımsal sulama, atık su geri kazanımı ve Gediz Havzası Yönetim Planı’nın en iyi şekilde uygulanabilirliği ele alınıyor.
İki gün sürecek olan çalıştayın açılışında konuşan Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MASKİ) Genel Müdürü Talat Postacı “Artan nüfus, hızlı kentleşme, iklim değişikliği ve yanlış su yönetimi uygulamaları birçok kentte su kıtlığına yol açmaktadır. Bu durum içme suyu teminin yetersiz kalmasına, tarımın olumsuz etkilenmesine, sanayinin üretim kapasitesinin düşmesine ve sosyal gerginliklerin artmasına neden olmaktadır.” dedi.
Suyun hayati bir önem taşıdığını belirterek, sözlerine başlayan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek ise “Yarınlara bırakacağımız bir damla suyun ne demek olduğunu anlatmamız gerekiyor. 20 yıl önceye kadar Türkiye’de kişi başına düşen su miktarı yılda 4 bin metreküptü. Şu an maalesef bin 500 metreküpe kadar düşmüş durumda! Hal böyleyken; kıymetli suyumuzun yüzde 70-75’ini tarımda; onu da ekseriya vahşi sulamayla, 15-18’si sanayide, yüzde 10-12 işe evlerde içme suyu olarak kullanıyoruz. Ülkemizin en bereketli toprakları olarak bilinen, ‘ne ekersen yetişir’ diye övündüğümüz Gediz havzası kuraklıkla karşı karşıya. 10-15 metrede, kazma vurduğumuzda çıkan su, artık yerin derinliklerine, 300-400 metrelere kadar inmiş durumda. Su kaynakları sonsuz değil.” açıklamalarında bulundu.
Tarımda planlı üretim başlıyor
Thank you for this well-written and informative post. The depth of your analysis is impressive, and your writing style is engaging. I learned a lot from this article and will definitely be referring back to it in the future. Keep up the great work!