Konya Şeker ayçiçeği avans fiyatlarını açıklayarak ayçiçeği alımına başladı. Ayçiçeğinde günlük avans fiyat uygulanacağını açıklayan Konya Şeker, buna göre 30 Ağustos fiyatlarını 44 yağ ve 8 nem oranındaki ayçiçeği için 5.368 TL/ton, 45 yağ ve 8 nem ayçiçeği için 5.450 TL/ton, 50 yağ ayçiçeği için 5.859 TL/ton olarak belirlendi.
Ayçiçeği hasadının başlamasına rağmen henüz ülke genelinde özellikle ithal ürün fiyatlarındaki belirsizlik nedeniyle piyasanın oluşmaması ve ürün alım satımının sınırlı miktarda kalması üzerine harekete geçen Konya Şeker ayçiçeği avans fiyatlarını açıklayarak ayçiçeği alımına başladı. Konya Şeker yetkilileri bu sene ayçiçeği alımlarında avans fiyat uygulanacağını ve avans fiyatın da piyasadaki gelişmelere göre günlük olarak belirleneceğini duyurdular.
Konya Şeker’den yapılan açıklamaya göre Taşpınar, Oğuzeli, Yarma, Hotamış, Kolukısa, İsmil ve Çumra olmak üzere 8 kantar ile Altınekin Hamyağ Fabrikasında ve Evlik Lisanslı Depoların Çumra, İsmil, Karapınar şubelerinde bugün (pazartesi) başlayan ayçiçeği alımlarında 30.08.2021 tarihinde uygulanacak günlük avans fiyatlar 44 yağ ve 8 nem oranındaki ayçiçeği için 5.368 TL/ton, 45 yağ ve 8 nem ayçiçeği için 5.450 TL/ton, 50 yağ ayçiçeği için 5.859 TL/ton olarak belirlendi.
Üreticisine peşin ve vadeli ödeme seçenekleri de sunan Konya Şeker, peşin ödeme seçeneğinde ürün bedelinin %30’unu teslimde öderken, bakiyesini 45 gün içinde üreticinin hesabına yatıracak.120 gün vade seçeneğinden yararlanan üreticiye vade farkı ödemesi yapılacak.
Üreticiye 120 güne kadar vade seçeneği sunan Konya Şeker, ödeme tercihini bu seçenekten yana kullanan üreticiye ise ton başına 204,38 TL vade farkı ödemesi yapacak.
Konya Şeker yetkililerinin ayçiçeği alımı ile ilgili açıklaması üzerine bir değerlendirme yapan PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk “Konya Şeker bu sene 10’uncu kez ayçiçeği alımı yapacak. Ayçiçeği piyasası pancar ya da buğday piyasası gibi ülkemizin kendi iç dinamiklerince belirlenen bir piyasa değil. Bunun sebebi ülkemizin yağlı tohumlarda net ithalatçı konumunda olması. İç piyasada fiyatlar oluşurken ya da belirlenirken birçok etmen var. İthal ürüne gümrük vergisi uygulanıp uygulanmayacağı, ithal ürünün uluslararası piyasalarda oluşan fiyatı, döviz kurunun seviyesi bunların hepsi maalesef içerideki fiyatı etkiliyor. Bu fiyatlar çiftçinin ürettiği ayçiçeğini alıp işleyen işletmelerin haksız rekabetle karşı karşıya kalmaması açısından önemli. Bu işletmeler haksız rekabet yüzünden zor durumda kalmayacak ki sadece bir sene değil onlarca yıl ayçiçeği ürettirmeye devam edebilsin. Bu çerçevede her senenin şartları ayçiçeği piyasaları oluşurken fiyatlama politikasının da o şartlara uygun belirlenmesini zorunlu kılıyor. Mesela dövizin stabil olduğu, referans fiyat uygulaması ile 1 yıl boyunca ithal ürüne uygulanacak gümrük vergisinin hasat öncesi ilan edildiği yıllarda Konya Şeker üreticisine net alım fiyatlarını açıkladı.
Ancak belirsizliğin olduğu yıllarda hem üreticinin alın terinin korunması hem de üreticinin işletmesinin yıkıcı bir yıl geçirmemesi için avans fiyat uygulamasına gitti. Bu sene de o yıllardan biri ve bu senenin bir özelliği daha var, değişken bir piyasa ile karşı karşıyayız o nedenle Konya Şeker daha önce yaptığı avans fiyat uygulamasına bu yıla uygun yeni bir uygulama daha ekledi ve günlük değişken avans fiyat uygulayacak.
Yani avans fiyatları da günlük piyasa değişimlerini takip ederek güncelleyecek. Yani, Konya Şeker bu sene 10’uncu ayçiçeği alımını yapacak, 9 senedir ayçiçeği üretimini büyüterek üretirken kazanan üretici, her sene olduğu gibi bu sene de günlük değişken avans fiyatla hasatta da kazanacak” dedi.
Fındık üreticilerine satış uyarısı
Helal olsun diyorum işi yağli tohum olan karadeniz birlik trakya birlik gibi kuruluslarin fiyat aciklayamadigi bu gunlerde fiyat aciklamak referans deger olusturmak öncülük etmek cesaret isidir tebrik ediyorum
Şu anda devletimizden beklediğimiz ilgiyi göremedik 2023de bilsinlerki oy istemeye gelince bu millet yüzlerine tükürecek neyazık ki verilen kurumların fiyatlarıyla gübre ve tohum parası ve değer giderlere ancak yeter bakalım çiftçi diğer borç larını nasıl ödeyecek