a
  • Çiftçi TV
  • Genel
  • Kirişci: Şap hastalığına karşı 4 buçuk milyon hayvan aşılandı

Kirişci: Şap hastalığına karşı 4 buçuk milyon hayvan aşılandı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, şap hastalığına karşı atılan adımlara ilişkin, “Şap hastalığına karşı yaklaşık 12 milyon doz aşı üretildi, 4 buçuk milyon hayvan aşılandı” dedi.

Bakan Kirişci, Türkiye’de şap hastalığının daha önce hiç görülmeyen yeni tipi olan, besi hayvanlarına özgü SAT-2 serotipi şap hastalığa karşı aşıların üretildiği Şap Enstitüsü Müdürlüğü’nü ziyaret etti.

Ftg0Od X0Aan8Qd

Hayvan varlığının tamamı aşılanacak

Burada hastalığın son durumuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kirişci, “37 gün gibi kısa sürede bu enstitümüzdeki çalışanlarımız aşılarımız üretilip kullanılabilir hale geldi. SAT-2 önce bir sınır ilimizde görüldü, kendi ürettiğimiz aşılarla ivedilikle bunlara müdahalemizi gerçekleştirdik ve hastalığın ülkemizde yayılmasının da önüne geçmiş olduk. Hayvan varlığımızın tamamının aşılanacağını vatandaşlarımızla paylaşmak isterim” dedi.

Yasaklar devam edecek

Aşı üretim ve uygulama çalışmalarıyla ilgili bilgiler veren Kirişci, “Bugün akşam itibarıyla 12 milyon civarında aşımız üretilmiş olacak. Bunun 9,5 milyonunu sahaya sevk etmiş durumdayız. 9,5 milyon aşı, ihtiyacı olan hayvanlarımıza yapılmaktadır. Aşılanan hayvan sayısı bu akşam 4,5 milyonu bulmuş olacak. SAT-2 serotipiyle mücadele için aşı üretimi sevkiyatı ve aşılama çalışmaları, aşılanması gereken tüm hayvanlar tamamlanıncaya kadar çalışmalar devam edecek, yasaklar da devam ediyor olacak” diye konuştu.

“Nisan sonu itibarıyla hastalık sönümlenmiş olur”

Ftg0Oeawiaevwov

Kirişci, şap hastalığında son duruma dair, “Nisan sonu itibarıyla inşallah hastalık tamamıyla sönümlenmiş olur ve Türkiye’de artık SAT-2 konusu gündemimizden düşmüş olur diye ümit ediyorum. Çalışmalarımız hedeflediğimiz şekilde hızla ilerliyor. Biz ekonomik olarak kayba uğruyoruz. Özellikle küçükbaş ve büyükbaşta, ette mesela yüzde 30-35 oranında, sütte de yüzde 20 oranında kayıp yaşıyoruz. Türkiye öyle 1 milyon ton et ve süt üreten bir ülke değil. Yüzde 30-35 dediğimizde bu tedbirleri almazsanız ciddi bir kayıp var.” ifadelerini kullandı.

                          

0 0 0 0 0 0
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları oku

Sıradaki haber:

Üreticilere hibe destekli 96 ton yem bitkisi tohumu

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0
0
Haberle İlgili Görüşünü Paylaş!x