Özellikle artan girdi maliyetlerinin çiftçiyi üretim yapamaz hale getirdiğini ifade eden Sarıbal, ürettiğinden kazanamayan çiftçinin borç yükü altında ezildiğini kaydederek, “Son bir yılda çiftçi 35 milyar lira borçlandı. Çiftçinin sadece bankalara ve Tarım Kredi Kooperatifine olan borçları 172 milyar liraya çıktı” dedi.
2021 yılında çiftçinin kullandığı girdi maliyetlerinde de rekorlar yaşandığını kaydeden Sarıbal, “Özellikle gübredeki artış inanılmaz boyutlara taşındı. Son bir yılda Amonyum Sülfat %21 (şeker) gübresi %475, ÜRE gübresi %450, Amonyum Nitrat %26 (CAN) gübresi %410, DAP gübresi %300 ve 20.20.0 Kompoze gübresi %275 arttı.” dedi.
Çiftçinin üretim yapamaz noktaya getirildiğini belirten Sarıbal, pandemi sürecinde hükümet yetkililerinin “üretin, ürününüz tarlada kalmaz” dediği halde sözünü tutmadığını belirtti. Sarıbal, “Çiftçi hükümetin sözüne güvendi, bütün olumsuzluklara rağmen üretti ama patates, soğan, domates, biber, karpuz tarlada, elma, limon dalında kaldı” diye konuştu.
Uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle çiftçinin gübre başta olmak üzere girdi kullanamaz, üretim yapamaz duruma geldiğini aktaran Sarıbal, yanlış politikalarda ısrar edildiğini o nedenle de 2022 yılının tarım ve buna bağlı olarak gıda enflasyonu açısından daha da zorlu geçeceğini söyledi.
Hayvancılık yatırımlarına hibe desteği