a

Gezici arıcılarda yüzde 50 rekolte kaybı

Ordu Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Akın Çiftçi, Ordu bölgesindeki kestane balı üretiminde arıcıların yüzünü güldüğünü ancak gezici arıcıların bal üretiminde yüzde 50’lik bir rekolte kaybı beklediklerini söyledi.

Ordu Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Akın Çiftçi, Ordu bölgesindeki kestane balı üretiminde arıcıların yüzünü güldüğünü ancak gezici arıcıların bal üretiminde yüzde 50’lik bir rekolte kaybı beklediklerini söyledi. Çiftçi, “Türkiye’nin 45 farklı ilinde Ordulu arıcılarımız var. İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde etkili olan kırağı nedeniyle giden arıcılarımız 4’te 3’ünde yaklaşık yüzde 50 bir rekolte düşüşü var” dedi.


Dünyada bal üretiminde önemli bir sırada yer alan Türkiye’de en çok bal üretiminin yapıldığı Ordu’da arıcılar, hasat sezonuna kısa bir süre kalırken çalışmalarını sürdürüyor. Ordu’da yaklaşık 100 bin kişinin geçimini sağladığı arıcılık ürünlerine pandemiden dolayı talep artarken, bu yıl gezici arıcılar, mayıs ayı içerisinde etkili olan kırağı nedeniyle sıkıntılar yaşıyor. Farklı illere giden arıcıların 4’te 3’ünün istedikleri verimi alamadıkları için, bal üretiminde yüzde 50’lik bir rekolte kaybı görüleceği belirtiliyor.

Ari1

“Kestane balı hasadı güzel gidiyor”
Ordu Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Akın Çiftçi, arıcılığın fındıktan sonra büyük bir sektör olduğunu söyledi. Kestane balında olan arıcıların şu an hasattan memnun olduklarını belirten Çiftçi, “Hava şartları istedikleri gibi sıcak gidiyor, bu onları için iyi bir durum. İnşallah kestane balı üreten arıcılarımızın hak ettikleri balı alabileceklerini düşünüyorum. Şu anda zaten bazı bölgelerde de kestanenin sonuna gelindi. Ancak yüksek kesimlerde daha yeni açan noktalar var. İnşallah arıcılarımız istedikleri verimi alırlar diye düşünüyoruz” diye konuştu.

Ari

“Gezici arıcılarda yüzde 50 düşüş kaybı bekleniyor”
Türkiye’nin 45 farklı ilinde Ordulu arıcıların bulunduğunu ve bu yıl rekoltede yüzde 50’lik bir düşüş beklediklerini kaydeden Çiftçi, “Mayıs ayında görülen kırağı, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde etkili oldu. Bu bölgelere giden arıcılarımız 4’te 3’ünde yaklaşık yüzde 50 bir rekolte düşüşü var. Bu da arıcılar için büyük bir kayıp. Son dönemde pandemiden dolayı arı ürünlerine bir talep vardı, şuan belki yüzde 50 verim düşüklüğü olacak ama bizim arı ürünlerini çeşitlendirme ile ilgili yaptığımız çalışmalar var. Onları yapan arıcılarımızın ürünlerini pazarlamada bizler yardımcı olabiliyoruz. Bazı bölgelerde belki de 400 arıcımız bölgelerini değiştirmek zorunda kaldılar. Nakliyeyi fazla yapan arıcılarımız bir miktar alsa bile belki de masraflarını karşılayamayacak. Arıcılarımızın yaşadığı bu sıkıntılar gerçekten bölge ekonomisine gerçekten etkili olacaktır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

0 0 0 0 0 1
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları oku

Sıradaki haber:

Mersin’de tarım işçilerini taşıyan kamyonet devrildi: 11 yaralı

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 1
0
Haberle İlgili Görüşünü Paylaş!x