Ceon Global Ceo’su Fevzi Can Orak, bitkisel gübre kullanımın önemini ve tarımdaki son gelişmeleri Çiftçiden Haber’de değerlendirdi.
Ceon Global Ceo’su Fevzi Can Orak, “Ceon Global olarak bitki besleme ürünleri üretiyoruz. Aktif olarak 40 ülkeye ihracat yapıyoruz. Gübre dediğiniz zaman yelpaze çok geniş. Biz çözüm odaklı ürünler üretiyoruz. Bayilerimiz vasıtası ile çiftçilerimize ulaşıyoruz. Doğru zamanda doğru yerde doğru ürünü kullanmaları gerektiğini çiftçilerimize anlatıyoruz” şeklinde konuştu.
“Dünyanın en zor mesleği çiftçilik”
Çiftçi bir ailenin çocuğuyum diyen Ceon Global Ceo’su Fevzi Can Orak, “ toprağın içinde, üç kuşaktır zeytin işiyle uğraşan bir ailede büyüdüm. Dolayısıyla çiftçilerimizin sıkıntılarını ve dertlerini biliyorum. Dünyanın en zor mesleği nedir diye sorsalar çiftçilik derim. Geceniz gündüzünüz yok, sürekli bir kaygı durumundasınız. Çok emek verilen bir iş Ceon Global olarak çiftçilerimizin bu emeğinin değerini biliyoruz. Onlara doğru ve kaliteli ürünler sunmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” dedi.
“Ne kadar çok kullanırsam o kadar çok ürün alırım düşüncesi yanlış”
Ceon Global Ceo’su Fevzi Can Orak, “ürünlerimizi kullanan çiftçilerimiz ile sahada programlar yapıyoruz. Bizim çiftçilerimize önerimiz ekimden hasata kadar olan bütün programlarımızı takip etmeleri. Programlarımızı takip eden çiftçilerimiz % 60 oranında bir verim artışı yaşıyor. Bu verilerimizin hepsi kanıtlanmış verilerdir. Ürünlerimizi hangi ürün için alırsanız alın doğru zamanda ve doğru ölçüde kullandığınız zaman başarılı olacaksınızdır. Ne kadar çok kullanırsam o kadar fazla verim sağlar düşüncesi çok yanlış. Geçmişten gelen bir anlayış var çiftçilerimizi sahada zaman zaman görüyoruz. Suyu ne kadar çok verirse mahsulün de o kadar verimli olacağını düşünüyor. Bu alışkanlıkların kırılması lazım.
Yaş ortalamasına bakıldığı zaman çiftçilerimizin yaş ortalaması 50-55 yaş arası, gençlerimize tarımı sevdirmemiz lazım. Ülkemizde sektörün yaşadığı sıkıntılardan dolayı gençlerimiz çiftçiliğe yönelmek istemiyor. 35 yaş altı gençler kırsalda yaşamak istemiyor. Bu duruma acilen bir çözüm üretilmeli, lider ziraat mühendisleri yetiştirilip kırsaldaki gençlere örnek olunması lazım. Problemimiz tarım diyoruz ancak kurtuluşumuz da tarım. örneğin son günlerde en çok konuşulan konu kuraklık onun çözümü de toprakta hepsi birbiri ile bağlantılı sorunlar. Toprağı düzelttiğimiz zaman sağlıklı toprak demek, sağlıklı bitki, sağlık insan, sağlıklı gıda yani her şeyin ana kaynağı topraktır” ifadelerini kullandı.
“Topraklarımız organik madde bakımından çok zayıf”
En büyük problemimiz toprak diyen Ceon Global Ceo’su Fevzi Can Orak, “Toprağımıza hiçbir zaman bakmadık. Eğer toprağınızı düzeltirseniz bütün problemleri düzeltmiş oluyorsunuz aslında topraktan istediğimizi alıyoruz ancak topraktan aldığımız şeyi ona geri vermiyoruz. Topraklarımız organik madde bakımından çok fakir %1 bile organik madde miktarını artırırsanız toprakta, 2,5 ton karbonu atmosferden indirmiş oluyorsunuz. Organik gübrelerin önemi bu noktada çok önemli topraktaki karbon miktarını arttırabilirsek hem bitkilerimizin gelişimine hem de küresel ısınmaya direkt etki etmiş oluyoruz. Bu konuda hepimizin üzerine fazlasıyla görev düşüyor.
Organik gübre kullanımına teşvikler artıyor. Çiftçilerimizi bilinçlendirip organik gübre kullanımına teşvik etmemiz gerekiyor. Çiftçilerimiz maliyetleri de her geçen gün artıyor. Çiftçilerimiz yeterince desteklenirse üstüne düşeni yapacağına eminim en önemlisi çiftçilerimizin emeğinin karşılığını alması. Açık konuşmak gerekirse çiftçilerimiz emeğinin karşılığını alamıyor. Bu konuda çalışmaların devam ettiğini biliyorum. Umarım kısa sürede yeni gelişmeler olur.
Kaynak: Çiftçiden Haber
Anzer balı’ coğrafi işaret tescili aldı