Edirne’de hem engebeli ve eğimli arazilerin çeltik tarımına kazandırılması hem de sudan tasarruf edilmesi için “Damla Sulama Yöntemi ile Çeltik Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi” hayata geçirildi.
Proje kapsamında 32 üreticiye yüzde 75’i hibe olmak üzere toplam 20 bin 320 kilogram sertifikalı çeltik tohumu dağıtıldı, 930 dekarda ekim yapıldı.
Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necmi Beşer devletin damla sulama desteği verdiğini belirtirken “Damla sulama yöntemiyle çeltik yetiştiriciliğinde salma sulama yöntemine göre yüzde 56 daha az su kullandık. Tarım ve Orman Bakanlığının çeltik yetiştiriciliğinde damla sulama yöntemiyle ilgili ciddi destekleri var.” dedi.
Çeltik ekilemeyen tarlalarda damla sulama yöntemiyle üretim yapılabildiğine dikkati çeken Beşer, “Damla sulama ile çeltik yetiştiriciliğinde tasarruf sağlanıyor. Eğimli arazilerde de çeltik yetiştirilebiliyor. Çeltiğin tamamen su içinde yetiştiğine dair bir algı var. Aslında damla sulama yöntemiyle verilen suyla da yetişebiliyor.” dedi.
Kooperatifleşmeye belediye desteği