Denizli’nin Çardak ilçesinde, bir zamanlar doğal güzelliğiyle adından söz ettiren ve göçmen kuşların uğrak yeri olan Beylerli Gölü, kuraklığa yenildi. Göl havzası tamamen kuruyan gölde sazlıklar ve yabani otlar yeşermeye başladı.
Beylerli Gölü’nde, kuraklık nedeniyle su seviyesi 10 yıl önce çekilmeye başladı. İki yıldır ise bölgeye yeterli yağışın düşmemesi nedeniyle göl iyice susuz kaldı, tamamen kurudu. Gözlemcilerin, yılda 203 cins göçmen kuşun ziyaret ederek, ürediğini belirlediği göle, kuraklık nedeniyle artık kuşlar da uğramaz oldu. Kuruyan göl çanağı keçi, koyun ve ineklerin beslenme alanı oldu.
ÜTermal kaynaklarla çevrili gölün kuraklıktan tamamen kurumasından büyük endişe duyduklarını anlatan Mehmet Pala, “Yıllardır bu gölde balık avlıyorduk ama şu anda bir gram suyu yok. Kaplıca vardı burada ve suyu çok kıymetliydi. 60 metreden çıkan suyun 39.5 derece sıcaklığı var ve kükürttü bol, mide rahatsızlığı olanlara da iyi geliyordu. Gölde bir gram su kalmayınca hepsi bitti. Çaltı, Acıgöl ve Gölcük gölleri de bu şekilde kurumuş durumda. Doğanın dengesini biraz insanlar olarak da biz bozduk. Su kaynaklarını tedbirli kullanıp insan olarak korumamız gerekiyor. Kuş üreme ve turizm sahasıydı. Yılla öncesi sera bölgesiydi ama su olmadığından hiçbir şey yok. Bir ucu Beylerli, bir ucu Çaltı ve diğer ucu ise Sazköye dayanan, fazlalığı da Acıgöl’e aktardığımız kanalı vardı. Şu an tarım arazisi gibi oldu. Geçen senede burada su vardı ama bu sene su tamamen kesildi. Kuraklık temelli başladı ve yıldan yıla kötüye gidiyoruz” dedi.
Kaynak: İHA
Yaş meyve sebze ihracatı yüzde 70 artışla 201 milyon doları aştı
Hayriye ormanları yangına karşı korunmazsa .söğüt köylülerinin ormanı tarla yapması böyle devam ederse. ve Beylerli ile sazköy ovasından yer altı suyu fazla çekilecek olursa kuraklık daha çok artacaktır.