a
  • Çiftçi TV
  • Genel
  • Çiğ süt 17,15 lira oldu, birlikler belirsizlikleri çözmeye çalışıyor

Çiğ süt 17,15 lira oldu, birlikler belirsizlikleri çözmeye çalışıyor

Çiğ süt fiyatının 1 Ocak'tan itibaren 17,15 lira olmasına rağmen sanayicinin hangi fiyattan alacağı, toplama maliyetlerini kimin karşılayacağı gibi belirsizlikler sığır yetiştiricilerini düşündürürken, birliklere göre en iyi çözüm yolunun piyasadaki fazla sütün Et Süt Kurumu aracılığıyla çekilmesi ve Bakanlığın üreticinin eline bu rakamın geçmesini sağlaması olduğu bildirildi.

Adana Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yaşar Kahya, Tarım ve Orman Bakanlığının yapılan sözleşmelere göre çiğ sütte belirlenen 17,15 liranın üreticiye verilmesini istediğini belirterek, buna ilave olarak soğutma ve nakliye giderlerinin de sanayiciden alınması gerekliliğine vurgu yaptığını söyledi.

“17,15 ödemem için 19 liraya satmam lazım”

Kahya “Şu anda Adana’da günlük süt toplama maliyetimiz litre başına 2 lira civarında. Dört ayrı bölgeye 150 kilometreye süt toplamak için araç gönderiyor, süt topluyoruz. Yani benim vatandaşa 17,15 ödemem için 19 liraya satmam lazım. O da mümkün değil. Yani şu anda bir belirsizlik var. Ne olacağını bilmiyoruz. Bakalım yetkililerle görüşmeye devam ediyoruz. Üretici 17,15 lirayı istiyor, üzerine toplama maliyetini ekleyince bizim sanayiciye 19 liraya vermem lazım. Sanayici de ’19 liraya almam’ diyor. Böyle bir sıkıntımız var şu anda. Yetkililerle görüşüyoruz. Bakalım nasıl bir çözüm olacak, önümüzdeki günlerde belli olur.” dedi.

Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız ise geçen hafta Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü ve Yardımcısı’nın Konya’ya geldiğini ve toplantı yaptıklarını söyledi.

Bakan İbrahim Yumaklı’nın, Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen 17,15 liranın üreticiye ödenmesi noktasında ısrarcı olduğunu öğrendiklerini dile getiren Yıldız, bu durumun sanayiciye de iletildiğini kaydetti.

Kayserili süt üreticileri de çözüm istiyor

Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Günay Çakı da Tarım ve Orman Bakanlığının 17,15 liranın süt üreticisine eksiksiz ödenmesini ve toplama maliyetlerinin sanayici tarafından karşılanmasını istediğini söyledi.

Adana’da süt toplama maliyetinin 2 lira, Konya’da 1 lira ve batı illerindeki maliyetlerin daha düşük olduğunu aktaran Çakı “Üreticinin eline 17,15 lira geçmesini Bakanlık istiyorsa bunun bir yolu var. Arz fazlası süt varsa bunu Bakanlığımız Et Süt Kurumu üzerinden alsın, işlesin. Yani bunu alsın, toz yapsın. Kendi bünyesinde bir üçüncü ülkeye hibe de verir, satabilir. Kamu kurumlarında değerlendirebilir. Yeme bakın, petrole bakın, paranın maliyetine bakın, demire bakın. Demir kullanıyor süt üreticisi birçok aşamada. Aslında üreticinin tam istediği bir rakam değil ama bu rakamı verseler biraz daha maliyetine üretimle işlerini sürdürebilir.” diye konuştu.

0 0 0 0 0 0
guest
2 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları oku
arab iptv smarters
arab iptv smarters
2 gün önce

Your blog is a treasure trove of valuable insights and thought-provoking commentary. Your dedication to your craft is evident in every word you write. Keep up the fantastic work!

افضل اشتراك IPTV
افضل اشتراك IPTV
2 gün önce

Your writing is a true testament to your expertise and dedication to your craft. I’m continually impressed by the depth of your knowledge and the clarity of your explanations. Keep up the phenomenal work!

Sıradaki haber:

Kesimhanelere kamera zorunluluğu geliyor

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0
2
0
Haberle İlgili Görüşünü Paylaş!x