a
  • Çiftçi TV
  • Genel
  • Kahverengi kokarcada kışlak uyarısı; “Öldürmezsek 400 böcek olarak geri dönecek”

Kahverengi kokarcada kışlak uyarısı; “Öldürmezsek 400 böcek olarak geri dönecek”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İslam Saruhan, "Kahverengi kokarca şu anda kendi ayağıyla kışlaklara geliyor. Buradan canlı çıkan her canlı bize sezonda 300-400 tane böcek olarak geri dönecek. Kışlaklardaki böcekleri yok ederek bundan birkaç yıl içinde kurtulacağımızı umut ediyoruz" dedi.

İstilacı bir tür olan ve özellikle Karadeniz Bölgesi’nde fındık başta olmak üzere yüzlerce bitki türüne büyük zarar veren “kahverengi kokarca” havaların soğumasıyla kışlaklara, insanların yaşadıkları evlere çekiliyor. Bu durumda insanlara böceği gördükleri yerde imha etmeleri gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. İslam Saruhan “Kahverengi kokarca şu anda kendi ayağıyla kışlaklara geliyor. Yapacağımız en iyi mücadele yöntemi, oralarda bunun yok edilmesidir. Bunu nasıl yaparız? Kimyasal ilaç kullananlar var ama kimyasal ilaçtan ziyade oradakileri bir elektrik süpürgesi ile toplayarak imha etmek gerekiyor. En iyi mücadele yöntemi budur.” dedi.

“Bu sene fındıkta yüzde 20 zarara neden oldu”

Kokarcanın bu sene fındıkta yüzde 20 zarara neden olduğunu belirten İslam Saruhan “Kokarcanın böyle bir zarar yapacağını biz ön görüyorduk. Girdiği ülkelerde ilk 5 yılda çok hafif ilerleyerek sonra birden yüksek popülasyona geçerek ciddi kayıplara sebep oluyor. Şu anda yapılan bir bilimsel çalışma yok ama tahminlerimize, eldeki verilere göre kokarcanın bu sene fındıkta yüzde 20 civarında bir zarara neden olduğunu tahmin edebiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

0 0 0 0 0 0
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları oku
Custom software development for businesses
Custom software development for businesses
4 saat önce

I never thought about it that way—great perspective.

Sıradaki haber:

TZOB Başkanı Bayraktar, Konya’da mısır hasadına katıldı

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0
1
0
Haberle İlgili Görüşünü Paylaş!x