a
  • Çiftçi TV
  • Genel
  • 14 yıllık çalışma sonuç verdi, Türk bilim insanları bir ilki başardı

14 yıllık çalışma sonuç verdi, Türk bilim insanları bir ilki başardı

Sivas’ta yaklaşık 14 yıldır yapılan ıslah çalışmaları sonuç verdi. Türk bilim insanları 3 adet ekmeklik buğday çeşidini geliştirmeyi başardı.

Sivas’ta 2010 yılından bu yana sürdürülen tarımsal AR-GE çalışmalarında önemli bir başarıya imza atıldı. Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Karaköy, bu çalışmalar kapsamında ekmeklik buğday çeşitlerinin geliştirildiğini açıkladı.

3 buğday çeşidinin tescil edildiğini söyleyen Karaköy, 2024-25 yetiştirme sezonunda buğday çeşitlerine ait tohumluk üretiminin yapılarak çiftçilerin hizmetine sunulacağını belirtti.

“Burada birçok bitki türüne yönelik çalışmalar yürütüyoruz”

Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Karaköy, birçok bitki türüne yönelik çalışmalarının olduğunu söyleyerek “Bunların başında ülkemiz açısından son derece önemli olan tahıllar başta geliyor. Buğday, arpa ve yulaf başta olmak üzere soya, şeker pancarı ve yem bitkileri olmak üzere burada ıslah çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Baklagillerde de yine aynı şekilde nohut, mercimek ve fasulye gibi bitkilerde de yeni çeşitlerin geliştirilmesine yönelik olarak çalışmalarımız sürüyor” dedi.

“Üç çeşidimiz tescil edildi”

Üç adet ekmeklik buğday çeşidinin tescil edildiğine değinen Karaköy “Üç çeşidimiz tescil edildi. 2-3 yıl içerisinde yeni ekmeklik ve makarnalık buğday çeşitlerimiz tescil edilerek çiftçilerimizin hizmetine sunulacak. Yeni çeşitlerimizi eski çeşitlerimize nazaran daha yüksek kalite ve verim değerlerine sahip olması bizim için son derece kıymetli ve önemlidir” şeklinde konuştu.

0 0 0 0 0 0
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları oku
Buy coffee online
Buy coffee online
21 gün önce

Excellent post! Your thorough analysis and clear explanations make this a must-read for anyone interested in the topic. I appreciate the practical tips and examples you included. Thank you for taking the time to share your knowledge with us.

Sıradaki haber:

Bayer, Agro Arena Etkinliğinde 1000’e yakın mısır üreticisiyle buluştu

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0
1
0
Haberle İlgili Görüşünü Paylaş!x