a
  • Çiftçi TV
  • Genel
  • ATB Başkanı Çandır “Tarımın maliyeti Temmuz’da arttı”

ATB Başkanı Çandır “Tarımın maliyeti Temmuz’da arttı”

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı Temmuz ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi’ni (Tarım-GFE) değerlendirdi.

Tarım-GFE’nin Temmuz ayında aylık yüzde 3,42 ilan edildiğini belirten Çandır “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Temmuz ayları ortalamasının (2.00) yüzde 70 üzerinde olmuştur” dedi.

Tarım-GFE’nin Temmuz ayında yıllık yüzde 41,60 ilan edildiğini kaydeden Çandır “Bu yıllık rakam, son 9 yılın Temmuz ayları ortalamasının (33,62) yaklaşık yüzde 25 üzerinde olmuştur. Tarım-GFE aylıkta Şubat ayından sonraki en yüksek, geçmiş yılların Temmuz aylarına göre ise 2023 yılından sonraki en yüksek ikinci artış olarak ilan edilmiştir. Yıllıkta ise giderek düşen ancak geçmiş yılların Temmuz aylarına göre 2022 yılından sonraki ikinci en yüksek artış olarak ilan edilmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

Çandır “Yani üretici, Temmuz ayında hem aylık hem de yıllık olarak maliyetlerinin altında bir gelir elde edebilmiştir. Böylece üretici kesimin birikmiş zararları, yeniden artmaya başlamıştır. Bu seyrin önümüzdeki aylarda devam etmesi halinde üretici, tarımsal faaliyette bulunma gücünü kaybetme riski ile karşı karşıya kalacaktır” dedi.

Başkan Çandır, Temmuz ayında üretici kesimdeki enflasyona karşılık TÜFE’de aylık yüzde 3,23, yıllık yüzde 61,78 artış olduğunu belirtirken “Tüketici taraftaki gıda enflasyonu Temmuz ayında aylık yüzde 1,83 ve yıllık yüzde 58,91 ilan edilmişti. İşlenmemiş gıda enflasyonu Temmuz’da aylık yüzde 1,07 ve yıllık yüzde 57,35 ilan edilmişti. Yaş meyve sebze enflasyonu aylık yüzde 3,14 ve yıllık 56,59 artmıştı. Tüketici taraftaki bu rakamlar, üreticinin maruz kaldığı enflasyonun üzerinde bir tüketici enflasyonu olduğunu göstermektedir” açıklamalarında bulundu.

0 0 0 0 0 0
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları oku

Sıradaki haber:

Manisa’da süt üreticilerine destek

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0
0
Haberle İlgili Görüşünü Paylaş!x