a

Maliyeti 10 lira, tüccar 3 lira veriyor

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Ulukışla ilçesi Hüsniye köyünde lahana üreticilerini ziyaret etti. Gürer "Lahana, üreticisinin yüzünü güldürmedi” dedi.

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Ulukışla ilçesi Hüsniye köyünde lahana üreticilerini ziyaret etti. Gürer, ÇKS sorunları ve toplulaştırma eksikliğinin de çiftçileri mağdur ettiğini belirterek “Üreticiler, finansal sıkıntılar nedeniyle borçlarını ödeyemez hale geldi ve tarlaları bankalar ile kooperatiflere ipotekli durumda. Çiftçiler, zararlarının telafi edilmesi için acil destek bekliyor.” dedi.

Sulama suyu sorunu üreticiyi vurdu

Niğde Milletvekili Gürer “Türkiye’de Niğde, lahana üretiminde ikinci sırada. Sulama suyunda sorun olan bölgelerde ciddi üretim kaybı var. Hüsniye Köyünde Hibrit olarak üretilen lahana yurt dışına da gönderiliyordu. Yaşanan sorunlardan dolayı köylerde lahana üreticileri mağdur oldu. Bankalara olan kredi borçları dahi ödenemiyor.” diye konuştu.

Maliyeti 10 lira, tüccar 3 lira veriyor

Lahanaların kuraklık ve sulama suyu sorunu nedeniyle tarlada yandığını ve ürün alamayacaklarını belirten lahana üreticisi Erol Kiper ise “Lahananın zaten fidesinin tanesi 2,5 liradan başlıyor, maliyeti bir lahananın yaklaşık 10 lirayı buluyor. Bu durumda biz Tarım Kredi Kooperatiflerinden gübre aldık, ilaç aldık, Ziraat Bankası’ndan kredi çektik. ÇKS karşılığında birçok malımıza ipotek koydurduk. Bu durumda da ödeyemeyecek duruma geldik. Ne yapacağımızı bilmiyoruz, çok mağduruz. Sulama suyu olmadığı için lahananın yaprakları yandı, kuruma yaptı. Büyük ölçüde bunlar artık ürün olamaz.” dedi.

Aylık elektrik giderlerinin 20 bin lira olduğunu belirten lahana üreticisi Erhan Yücel ise “Kırmızı lahananın, beyaz lahananın kilosu 4 lira. Bunun fidesi zaten vadeli aldığımız için 3 liraya geliyor. Nakit paramız olmadığı için fideyi de vadeli aldık. Peşin ödersen 2-2,5 lira, ama biz 3 liraya aldık. Elektrikli su pompası ortalama 20.000 lira yakıyor aylık. En az şu an 3-4 tane pompa var. Bu zor şartlarda yetiştirebilen bile daha lahanadan para kazanmış değil.” şeklinde konuştu.

Gürer “Çiftçinin uğradığı zarar telafi edilsin”

Vekil Ömer Fethi Gürer “Çiftçimiz ciddi bir mağduriyet yaşıyor. TARSİM’e de doğal olarak sigorta yaptıramıyorlar çünkü ÇKS’leri yok. ÇKS’lerin olmamasının nedeni, miras nedeniyle bölünmüş olan arazilerde tapu bulunmayınca ÇKS yaptırma durumunun olmaması. Buradan da büyük bir sıkıntı doğuyor. Toplulaştırma da bölgede yapılmadı. Sulama suyunda sorun var. Üreten, tarlada ürettiği üründen para kazanamıyor. Bu konuda hemen yapılması gereken, bu tarlaların tespit edilmesi ve çiftçinin en azından kar etmesini bir kenara bırakarak uğradığı zararın telafi edileceği çalışmaların yürütülmesidir.” ifadelerini kullandı.

0 0 0 0 0 0
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları oku

Sıradaki haber:

“Çayımızın değerine değer katmak için gücümüzün son damlasına kadar çalışmaya devam edeceğiz”

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0
0
Haberle İlgili Görüşünü Paylaş!x