a
  • Çiftçi TV
  • Genel
  • Bingöl Balı, Avrupa Birliği’nin tescillediği ilk bal oldu

Bingöl Balı, Avrupa Birliği’nin tescillediği ilk bal oldu

Bingöl’de paydaş kurumların çalışmaları ve çabaları sayesinde coğrafi işaretli bal, Avrupa Birliğinden Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alarak kalitesini tescilledi. Bingöl Balı, Türkiye’nin 23’üncü ürünü, bal alanında ise ilk ürünü oldu.

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi ürün olarak tescillenen Bingöl Balı, ‘Uluslararası Coğrafi İşaret Seferberliği’ kapsamında Avrupa’ya taşındı. AB Komisyonu tarafından başvurusu uygun bulunan Bingöl Balı, AB Resmi Gazetesi’nde 12 Mart 2024 tarihinde ilan edildi. Üç aylık sürecin tamamlanmasıyla birlikte Bingöl Balı, 10 Temmuz 2024 tarihinde AB tarafından resmen tescil edildi.

“Bal alanında Türkiye’nin liderliğini Bingöl balı yapıyor”


Bingöl balının bayrağı zirveye taşıdığını belirten Vali Ahmet Hamdi Usta, balın değerinin daha da artacağını söyledi.

Vali Usta “Bingöl balımız bizim 5 coğrafi ürünlerimizden biriydi. Biz de bunu daha da katma değerli hale getirmek için Avrupa Birliği tescil sürecine başvurduk ve yaklaşık 2 yıllık bir süreç sonunda çok mutlu bir haber aldık. Bizim Bingöl balımız Türkiye’deki 23’üncü ürün, bal alanında ise ilk ürün olarak Avrupa Birliği’nden coğrafi işaretli tescil belgesi aldı. Dolayısıyla artık Bingöl balımız bu alandaki bayrağı zirveye taşıdı ve Bingöl Balı bir marka oldu. Bal alanında Türkiye’nin liderliğini Bingöl Balı yapıyor. Bingöl’ümüze hayırlı ve uğurlu olsun diyorum” dedi

Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Ali Aba ise “Bingöl’ün bal üreticisi olarak çok mutluyuz. Sevinçli ve gururluyuz. Çünkü balımız Avrupa coğrafi işaret sürecini tamamladı ve daha önce dünya ikinciliği alan balımız Avrupa Birliği coğrafi işaret tescil belgesini aldı. İlimize ve ülkemize hayırlı olsun. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. İhracat için inşallah önümüz daha da çok açılacak” şeklinde konuştu.

0 0 0 0 0 0
guest
2 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları oku
Amos Larkin
Amos Larkin
3 ay önce

I’m a fan of your writing style.

Gifts
Gifts
3 ay önce

Hi i think that i saw you visited my web site thus i came to Return the favore I am attempting to find things to improve my web siteI suppose its ok to use some of your ideas

Sıradaki haber:

Bakan Yumaklı, yerli buğday tohumlarının hasadına katıldı

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0
2
0
Haberle İlgili Görüşünü Paylaş!x