a

Gübreye vergi planı muhalefetin gündeminde

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, gübre fiyatlarına yeniden KDV getirileceği iddiası hakkında açıklamalarda bulundu. Adem, "Gübreye KDV getirmek çiftçinin sonunu getirmek demektir." dedi.

CHP Tarım ve Ormancılık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, gübreye yeniden KDV getirileceğine yönelik iddialar hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Adem, gübreye KDV getirilmesinin çiftçiyi büyük bir çıkmaza sürükleyeceğini belirtti.

“Gübreye KDV getirmek çiftçinin sonunu getirmek demektir”

Erhan Adem, “Gübreye KDV getirmek çiftçinin sonunu getirmek demektir. Bunu yanında bir de finansman sorunları ve yüksek üretim maliyetlerinin yanında KDV yükünün gelmesiyle çiftçinin gübreye erişimi daha da zorlaşacaktır.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki gübre kullanımının dünya ortalamasının altında olduğuna dikkat çeken Adem, gübreye KDV getirilmesinin Türk tarımını ciddi anlamda olumsuz etkileyeceğini vurguladı.

Yüksek maliyetler ve KDV yükü çiftçiyi zorlayacak

Adem, gübre ham maddesinde yüzde 95 dışa bağımlı olduklarını hatırlatarak, finansman sorunları ve yüksek üretim maliyetlerinin yanında KDV yükünün çiftçinin gübreye erişimini daha da zorlaştıracağını belirtti.

Gübre olmadan birim alanda verim ve kalitenin sağlanamayacağını belirten Adem, “Gıda arz ve güvenliği için ülkemizde kazanan, yaptığı işten mutlu çiftçi sayısını artırmak hedefimiz olmalıdır.” dedi.

Üreticiler Tekellerin İnsafına Bırakılıyor

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanacak yeni düzenlemeye göre, yeme yüzde 10, gübreye ise yüzde 20 KDV konulmasının öngörüldüğünü söyleyen Adem, “Üreticiler büyük tekellerin ve tüccarların insafına bırakılıyor. Çiftçinin maliyetleri artacak, desteklenmek yerine iyice üretemez hale getirilecekler.” şeklinde konuştu

Adem, gübreye KDV getirilmesinin Türk tarımını büyük zarara uğratacağını vurgulayarak, “AKP’nin bu aldatmacası, çiftçiyi desteklemekten uzak, üretimi baltalamaya yönelik bir adımdır. Gübreye KDV gelmesi, tarımsal üretim maliyetlerini artırarak çiftçiyi daha da zor duruma sokacaktır. Türk tarımının geleceği adına bu düzenlemeden derhal vazgeçilmelidir.” dedi.

0 0 0 0 0 0
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları oku

Sıradaki haber:

Çiftçilere KDV şoku: Gübre ve yeme büyük zam geliyor!

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0
0
Haberle İlgili Görüşünü Paylaş!x