Alarko Tarım Grubu Genel Müdürü Melike Koçoğlu, “Topraksız tarım, bitkilerin toprak yerine farklı bir ortamda yetiştirildiği bir tarım yöntemi. Üretim materyali olarak hindistancevizi lifleri (cocopeat) kullanıyoruz.
Bu yöntemle suyun doğrudan bitkilere yönlendirilmesi yüzde 60 oranında su tasarrufu sağlıyor. Ayrıca gerçekleştirdiğimiz teknoloji yatırımı sayesinde su ve gübre kullanımını ilave olarak yüzde 30 daha azaltıyoruz. Bu sayede toplam yüzde 72’ye varan su tasarrufuna ulaşıyoruz” dedi.
İklim değişikliği ve su kaynaklarının yanlış kullanımı, su krizini dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri haline getirdi. Türkiye’de de su kaynaklarının yüzde 73’ünün tarıma gitmesi, suyun daha verimli kullanıldığı topraksız tarım çözümlerinin önemini artırıyor. Alsera Jeotermal Tarım’ın seralarında topraksız tarım sayesinde sağlanan su tasarrufu, bu yenilikçi yöntemin avantajlarını gözler önüne seriyor.
Melike Koçoğlu, gerçekleştirdikleri teknoloji yatırımı sayesinde sulamada kullanılan suyun geri dönüşümünü sağladıklarını belirtti. “Bitkilerin drenaj olarak geri verdiği suyu tekrar sulama ve bitki besleme amaçlı kullanıyoruz. Bu sayede su ve gübre tüketiminde ilave yüzde 30 tasarruf sağlıyoruz” diyen Koçoğlu, toplamda yüzde 72’ye varan su tasarrufu sağladıklarını vurguladı.
Alsera, yağmur sularının toplanarak su rezervi olarak kullanımı için yatırımlarını sürdürüyor. Melike Koçoğlu, “Ülkemizin sahip olduğu su kaynaklarının sınırlı olması ve suya olan talepteki artış, küresel ısınmanın etkileriyle daha da önemli hale geliyor. Seralarımızda yağmur sularının depolanıp kullanılabilmesi için yatırım planlarımız mevcut. Yağmur suyu toplama sistemiyle seralarımızda su kullanımını daha da azaltacağız” diye konuştu.
Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi Mart ayında arttı