Toplantının açılış konuşmasını yapan IPUD Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tanman, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile ortaklaşa yürütülen “Türkiye’de Sürdürülebilir Pamuk Değer Zincirlerinin Desteklenmesi Projesi“ni vurguladı.
Fuat Tanman, 10 yılda Türkiye’deki pamuk üretiminin yaklaşık yüzde 10’unun iyi pamuk standardında üretilmesini sağladıklarını ancak hedeflerinin tüm sektörü dönüştürmek olduğunu belirtti.
Tanman, Tarım Bakanlığı’nın bu standardı benimseyerek ulusal İyi Tarım Uygulamaları standardı ile eşdeğerliğini sağlamasının önemine vurgu yaptı.
Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası Teknik İşbirliği Yöneticisi Nemanja Grgic, EBRD’nin Türkiye pamuk sektörünün verimliliğini ve sürdürülebilirliğini desteklemek amacıyla IPUD ile iş birliği yaptığını açıkladı. Grgic, bugüne kadar 2.5 milyar Euro yatırım yapıldığını ve pilot projelerin hayata geçirildiğini belirtti.
Better Cotton Genel Müdürü Alan McClay, Türkiye’nin iyi pamuk standartları ile diğer ülke standartları arasında eşdeğerlik sağlayan benchmark anlaşmalarının önemine dikkat çekti. ABD ve Avrupa’da mevzuat değişikliklerinin yaşandığı bir dönemde Türkiye için bu durumun bir fırsat olabileceğini ifade etti.
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Dr. Başak Egesel, tarımsal ürünlerin stratejik unsurlar olarak öne çıktığını ve sürdürülebilir politikaların devreye alındığını belirtti.
Agrita Tarım İşletmesi Saha Operasyon Sorumlusu İrfan Uysal, IPUD ve EBRD’nin projesi kapsamında yapılan çalışmalardan çiftçiler olarak faydalandıklarını dile getirerek, özellikle kameralı zararlı böcek tuzakları sayesinde ilaçlama sayısını düşürdüklerini ve toprağın sağlığını iyileştirmeye odaklandıklarını söyledi.
Tedarik Zinciri Paneli’nde konuşan Göksu Tekstil Çırçır İşletmesi Müdürü Nurullah Yeşil, İyi Pamuk üretiminin en değerli yönlerinden birisinin izlenebilirlik olduğunu vurguladı. Yeşil, üretilen ürünlerde pamuğun yetiştiği tarladan çırçıra kadar her detayın izlenebilir olmasının çevre ve sağlık açısından büyük bir katkı sağlayacağını belirtti.
Epic Cotton Firma Sahibi Leon Piçon, Türkiye’nin sürdürülebilir pamuk üretimini artırması gerektiğini vurgulayarak, İyi Pamuk standartlarının sektöre sürdürülebilir dönüşümde bir giriş kapısı sağladığını ifade etti.
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya, Türkiye’nin bir pamuk ülkesi olduğunu ve izlenebilir, sertifikalı üretime geçilmezse pazar kaybı yaşanabileceğini belirtti. Kaya, bu sürecin 2025 yılına kadar tamamlanması gerektiğini söyledi.
Koton markasının Sürdürülebilirlik, Kalite ve Tedarik Raporlama Direktörü Gülşah Belirgen, sektördeki tüm paydaşların dönüşümün bir parçası olması gerektiğini vurgulayarak, sektörün liderlik etme misyonunu kazandıklarını belirtti.
H&M Grup Kumaş Araştırma & Geliştirme Sorumlusu Gülşad Kaskatı, pamuk üretiminde İyi Pamuk farkındalığının arttığını ve sertifikasyon, iklim değişikliği mücadelesi, pestisit kullanımının azaltılması gibi konulara önem verdiklerini söyledi.
Panellerin tamamlanmasının ardından bugüne kadar İPUD’a katkısı olan önceki dönemlerde Yönetim Kurulu Üyeliği yapmış ve Dernek’e katkı sağlayan kişi ve kurumlara teşekkür edilerek hediyeleri takdim edildi.
Üniversite mezunu genç köye yerleşip besiciliğe başladı