Gürer, TMO’nun mali borçlarının 2020’de 1 milyar 901 milyon 442 bin lira, 2021’de 5 milyar 534 milyon 570 bin lira iken, 2022’de 39 milyar 690 milyon 70 bin liraya çıktığını ifade etti. Bu durumun son üç yılda borçların 20 katına çıkmasını temsil ettiğini vurguladı.
Üreticilere yapılan ürün alım bedeli ödemelerindeki gecikmelerin, TMO’nun mali borçlarındaki artışın bir sonucu olduğunu belirten Gürer, bu durumun tarım sektöründeki çiftçileri olumsuz etkilediğini ifade etti.
Gürer, TMO’nun finansman ihtiyacının, ürün alım bedellerinin zamanında ödenememesine neden olduğunu dile getirdi. Sayıştay raporlarına göre, kurumun finansman giderlerinin son üç yılda 43 kat arttığına dikkat çekti.
Mali sorunlarla başa çıkmak için TMO’nun banka kredilerine başvurduğunu ve bu kredilerin faiz oranlarının yüksek olduğunu ifade eden Gürer, kurumun son beş yılda ödediği faiz giderinin 4 milyar 66 milyon lirayı bulduğunu belirtti.
Gürer, TMO’nun yanlış yönetim ve politikalarının çiftçileri mağdur ettiğini ve sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, TMO’nun ithal ürünlerle dolu depolar ve randevulu alım süreçlerinin çiftçileri olumsuz etkilediğini söyledi.
Üretici ve market arasındaki makas açılıyor: Üreticide 80 markette 120