Adilcevaz ilçesinde “Kazankaya” ve “Adilcevaz13” isimleriyle tescilli ince kabuklu, farklı tat ve aromaya sahip iri taneli cevizler tüketicilerden ilgi görüyor.
Adilcevaz ilçesinin yanı sıra Ahlat ve Hizan ilçelerinde üreticiler tarafından sırık veya makinelerle hasat edildikten sonra kabuklarından ayrılarak kurumaya bırakılan cevizler, işlemlerin ardından pazara sunuluyor.
Cevizin Bitlis’in stratejik ürünlerinden biri olduğunu söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Çolak, “2022’de 47 bin 600 dekardan 6 bin 490 ton ceviz elde edilmişti. Bu yıl 48 bin dekardan 7 bin tonun üzerinde ceviz elde etmeyi umuyoruz. Bu yıl cevizin ilimize katma değerinin 700 milyon lira olmasını hedefliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Tescilli “Adilcevaz13” ile “Kazankaya” ceviz çeşitlerinde bu yıl 14 bin dekarda 25 bin sertifikalı fidan yetiştirildiğini belirten Çolak, Tarım ve Orman Bakanlığının destekleri, il müdürlüğünün gayretleriyle oluşturulan gen bahçeleri sayesinde sertifikalı fidan sayısını 50 bine çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.
Ceviz üreticisi Vefa Gülmezer ise ince kabuklu ve aroması güzel olan Adilcevaz cevizinde pazar sorunu yaşamadıklarını söyledi.
Arsa ve tarla satışlarında yılın 10 ayında tüm zamanların en yüksek rakamına ulaşıldı