Tahıl Koridoru’ndan bugüne kadar 790 gemi ile 23,5 milyon tona yakın tahılın taşındığını belirten Akar, anlaşmanın süresinin 18 Mart’ta dolacağını anımsatarak, “Tahıl girişiminin tarafları olan BM, Ukrayna ve Rusya ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Ukrayna, girişimin ikinci defa uzatılmasına yönelik olumlu görüşünü açıkladı. Rusya da benzer şekilde girişimin uzatılması konusunda olumlu tavır sergiliyor. Biz de tüm tarafların katkısıyla tahıl girişiminin devam edeceğini temenni ediyor ve bekliyoruz.” dedi.
Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) En Az Gelişmiş Ülkeler 5. Konferansı’na katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Tahıl Girişimi’nin küresel gıda fiyatlarını düşürerek başta en az gelişmiş ülkeler olmak üzere bütün dünyada hane halklarına katkı sağladığını belirterek, bu girişimin kesintisiz şekilde uygulanması ve uzatılması için yoğun çaba sarf ettiklerinin altını çizdi.
Türkiye’nin yoğun diplomatik gayretleri sonucu geçen Temmuz ayında Birleşmiş Milletler (BM) ile koordineli olarak İstanbul’da “Müşterek Koordinasyon Merkezi” kurulmuş ve tahıl ürünlerinin güvenli transferi buradan takip edilmeye başlanmıştı.
Dünya genelinde gıda krizinin önüne geçmek için yapılan çalışmalar sonucunda alınan karar, sadece Ukrayna limanlarındaki gemilerin ayrılmasını değil, aynı zamanda İstanbul’da kontrolü yapılan gemilerin Ukrayna limanlarına giderek tahıl sevkiyatı yapmasını da kapsıyordu.
Üreticiler yabancı uyruklu çoban ve tarım işçileri için sabit maaş düzenlemesi istiyor