Trouw Nutrition Türkiye açıklamasında, süt sığırlarının besin madde gereksinmelerinin laktasyonun başından kuruya çıkıncaya kadar geçen dönemde büyük değişiklik gösterebildiğini belirtirken, “Bir süt sığırı laktasyonun pik döneminde, laktasyonun son dönemine göre 3 ila 10 kez daha fazla proteine ihtiyaç duyabiliyor. Laktasyonun başında süt sığırlarının besin madde gereksinmesinin dengelenmesi ise oldukça zor olabiliyor. Çünkü doğumdan sonra süt verimi 8 ve 10’uncu haftada pike ulaşırken, kuru madde tüketimi ancak 12 ve 15’inci haftalarda pike ulaşıyor. Laktasyonun başında meydana gelen süt verimi ve kuru madde tüketimi arasındaki bu dengesizlik süt sığırlarının 8 ila 10’uncu haftalarda negatif enerji dengesinin şekillenmesine neden oluyor. Bu nedenle, süt sığırlarının sağlıklı ve verimli olması için hayvanların besin madde gereksinmelerini dengeli bir şekilde karşılamak ve bu arada canlı ağırlık kaybı ve sindirim sistemi bozukluklarını minimize ederek hayvanın sağlığını korumak gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.
Genotipik değeri düşük olan hayvanların verimlerinin de düşük olduğunun belirtildiği açıklamada, “Genetik ve beslemenin yanında süt sığırcılığının yapılacağı işletme koşullarının yükselti, bitki örtüsü ve iklim koşulları gibi çevresel faktörler bakımından da değerlendirilmesi gerekiyor. Bu noktada işletmelerin iklim koşullarına uyum sağlayabilecek sığır ırkları ile çalışması verimlilik açısından fayda sağlıyor.” denildi.
Verim ve gelişime en çok çevresel ve hayvana bağlı faktörlerin etki edildiği belirtilirken, “Çevresel faktörleri; işletmenin yapısı, kaba ve karma yem kaynakları, çalışan sayısı ve bilgi düzeyi, işletmenin bulunduğu bölgenin yapısı ve iklimi oluşturuyor. Hava sıcaklığında meydana gelen değişiklikler ve özellikle ani ısı değişimleri verimi olumsuz etkiliyor. Sıcaklığın 25°C’nin üzerinde olduğu zamanlar laktasyondaki süt sığırlarının metabolik ve fizyolojik faaliyetlerini yürütebilmeleri için gerekli olan enerji ihtiyacı, yani yaşama payı enerji ihtiyacı yüzde 30 oranında artıyor.
Sıcaklık stresi altındaki hayvanlarda kuru madde tüketimi yüzde 2 ila 12 oranları arasında düşüyor ve yüzde 20 ila 30 oranlarında da süt verimi kaybı oluşuyor. Hava sıcaklığı 32°C’yi aştığında ise süt kaybının günde 5 ila 12 litreyi bulabildiği yapılan bilimsel çalışmalarda da gösteriliyor.” ifadeleri kullanıldı.
Türkiye’den Rusya’ya ihracatta rekor