Demirtaş, dernek genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, 2021’in tarım sektörü açısından yıllardır kronikleşmiş sorunların daha ciddi boyutlar kazandığı ve salgının ekonomideki olumsuz etkilerinin sürdüğü bir yıl olduğunu ifade etti.
Bu yıl yaşanan meteorolojik kuraklığın tüm yurtta etkili olduğuna işaret eden Demirtaş, en çok zararı Konya Ovası’ndaki hububat bitkilerinin ve Şanlıurfa Ovası’ndaki baklagil ürünlerinin gördüğünü dile getirdi.
Demirtaş, kuraklık nedeniyle birçok üründe rekoltenin düştüğünü belirterek, Türkiye İstatistik Kurumunun ikinci çeyrek tahminlerine göre tahıl ürünlerinin üretim miktarlarının 2021’de geçen yıla göre yüzde 15 azaldığını anlattı.
Demirtaş, salgının dünyada ve ülkede tarım ve gıda sektörü üzerinde yarattığı olumsuz sonuçların en başta geleninin, ekonomideki genel daralma ve kısıtlamaların tarım ve gıda sektörlerine katlanarak yansıması olduğunu söylerken “Pandemi nedeniyle dünya ekonomilerinde yaşanan durgunluk, devletin ekonominin çarklarını döndürmek amacıyla çeşitli sektörlere kaynak aktarmasına yol açmış ancak tarım sektörü bundan yararlanamamıştır.” dedi.
Petrol fiyatlarının artmasının tarımda girdi fiyatlarının yükselmesine neden olduğuna dikkati çeken Demirtaş, buna bağlı olarak tarım ürünlerinin de fiyatlarının yükseldiğini bildirdi.
Demirtaş, gübreye verilen desteğin yetersizliğinin de önemli bir sorun olduğunu sözlerine ekledi.
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri gübre fiyatlarında indirim yaptı!