Bitlis’te tarım ve hayvancılık sektörü 2020 yılında ilin ekonomisine 3 milyar TL kazandırırken, bu rakamın bu yıl yüzde 30 artması bekleniyor.
Bitlis’in 2020 verilerini paylaşan Tarım ve Orman Müdürü Rıfat Çelik, pandeminin üretim alanında kendilerine ve çiftçilere zor zamanlarda nasıl üretim yapılabileceği konusunda tecrübe kazandırdığını belirterek, “2020 yılındaki üretimlerde korona virüsle nasıl hareket edeceğimizi öğrendik. Üretim alışkanlıklarımızda bir aksama olmasın diye bayağı tecrübe edindik. İnşallah 2021 yılında tecrübelerimizle interaktif bir şekilde tarımsal ve hayvansal üretimlerimizi arttırarak devam edeceğiz. TÜİK rakamları henüz açıklamadı ancak 2019 yılında Bitlis ilinin tarımsal, hayvansal ve su ürünleri üretiminde toplam bir üretim değeri vardı. Bu rakam 2019’da 2 milyar 3 milyon TL’ydi. Biz bunu yaklaşık yüzde 30’a yakın arttırdık. 2020 yılında bu rakamın 3 milyar TL olacağını düşünüyoruz. İnşallah 2021 yılında daha özverili, daha gayretli çalışmalarla ve uygulayacağımız projelerle beraber hedef olarak 4 milyon TL’yi çıta olarak koyduk. Başarıda limit yoktur, sınır yoktur. Biz çok çalışacağız ve bu başarı merdivenini tırmanacağız. Bıraktığımız yerde ise bizden sonrakiler gelip devam edecek. Biz, bizden sonrakilere yol açacağız. Üreticilerimiz ve çiftçilerimizle beraber sürekli sahada olacağız. Hem onların hem de bizim katkılarımızla beraber eğitimlerimiz ve projelerimizle üretimlerimizi her geçen gün arttıracağız” şeklinde konuştu.
“Bitlis önemli bir tarım ve hayvancılık şehridir”
Bitlis önemli bir tarım ve hayvancılık şehridir diyen çelik, “2020 yılında Bitlis’te bitkisel, hayvansal ve su ürünleri üretiminde biz yine sahadaydık. Geçtiğimiz yılı çok verimli bir yıl olarak değerlendirdik. Malum devam eden pandemiden dolayı 2020 yılında bazı handikaplar gelişecekti. Ancak Cumhurbaşkanımız ve Bakanımızın talimatları ve Bitlis Valimizin özel talimatları oldu. 2020 yılında boş arazi kalmasın istenildi. Bizde kurumsal olarak sürekli sahada olduk. Hiçbir üretim alanımızda bir aksama olmadan üretimlerimize devam ettik. Örneğin 2019 yılında Bitlis ilinde 60 bin dekar nadas alanları varken 2020 yılında özel çabalarımızla, geliştirdiğimiz projelerimizle 60 bin dekarlık nadas alanımızın 40 bin dekarını ekim yapmak üzere tarımsal üretime kazandırmış olduk. Yine hayvanlarımızın kaba yem ihtiyacını karşılamak üzere çayır ve mera alanlarımızda 2020 yılında kadastro müdürümüzle yaptığımız çalışmalarla beraber 75 bin dekarlık alanda özellikle Tatvan bölgemizde yine bir alan artışımız oldu. O alanları da hayvanlarımızın ihtiyacı olan kaba yem ihtiyacı olarak değerlendirdik. 2020 yılında Bitlis’te gerçekten çok güzel bir üretim oldu. Çiftçimizin inanılmaz gayretleri vardı” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA
300 ton saman kül oldu