a
  • Çiftçi TV
  • Genel
  • Bağlarda ve bahçelerde donun verdiği zararı azaltmak mümkün

Bağlarda ve bahçelerde donun verdiği zararı azaltmak mümkün

Mikrosera Don Pervanesi, suni rüzgar üreterek bağlarda ve bahçelerde donun verdiği zararları azaltmak veya engellemek için üretilen bir cihaz.

Mikrosera Don Pervanesi, suni rüzgar üreterek bağlarda ve bahçelerde donun verdiği zararları azaltmak veya engellemek için üretilen bir cihaz. Rüzgar makinesi suni rüzgar üretiyor, bahçelerde ve bağlarda donun verdiği zararı azaltmak ve engellemek için kullanılıyor.

Mikrosera Tarım Genel Müdürü Baran M. Dağ, ‘’Don zararı çiftçilerin üzerinde psikolojik sonuçları olan bir hadise, aileleri, sosyolojiyi etkiliyor. Ülkemizde yaşanan yıllık don zararı parasal anlamda tahmini olarak 2-3 milyar dolar civarındadır. Teknik olarak donun çeşitli zararları var, ürünün komple yok olması ya da pazarda parasal değerinin düşmesi gibi. Bir gün deponuza geldiğinizde mal var, ertesi gün geldiğinizde hiçbiri yok.‘’

Genel Müdür Dağ; ‘’Mikrosera olarak don mücadelesine katmanlı bir yaklaşım sergiliyoruz. Yaşanılan donları kategorize ediyoruz; orta ve hafif şiddetteki donlar, yüksek şiddetli donlar, afet seviyesindeki donlar. Bunların her biri için farklı koruma yöntemleri, teknolojiler, makineler, ekipmanlar, aparatlar kullanılıyor. Pervane bu işin giriş sistemidir. Orta şiddetteki donlara kadar kullanabileceğiniz genellikle -3 ve -4 dereceler nadiren -5 derecelerdeki donlarda kullanılabilir. Bu gibi donlarda genellikle mahsulün tamamını veya çok büyük bir kısmını kurtarabiliyorsunuz.’’ diyerek sözlerini şöyle sürdürdü;

İklim şartları, karasal iklimin hüküm sürdüğü örneğin bir Anadolu şehrinde bu pervaneyi kullanacaksanız ortalama şartlardaki bir donda -3 derecede 40 dekar alanı koruyabilirsiniz. -4 derecede koruma alanı 32 dekara kadar düşebilir. -5 derecede 8 dekar alanda koruma sağlayabilirsiniz.  Bahçeniz Adana’da, Çukurova, Antalya, Mersin gibi sıcak illerde ise ise bu rakamlar çok daha yukarıda olacak ve pervane çok daha iyi sonuç verecektir. Bu da pervanenin doğasından gelen bir şeydir.

Mikrosera4

Mikrosera Tarım Genel Müdürü Baran M. Dağ; ‘’makinalarımız yapılırken en az bozulacak derecede basit, işi en iyi görecek derecede komplike olarak yapıldı. Makinemizin motoru HONDA’dır, diğer ekipmanları hepsi olabilecek en uzun ömürlü parçalardan seçilmektedir. Arıza durumunda müşterilerimiz bize ulaştıklarında en hızlı şekilde kendimiz servisi veriyoruz. Yurt dışındaki müşterilerimize de, o ülkelerdeki distribütörlerimizin kurmuş oldukları teknik ekipler vasıtasıyla ulaşıyoruz.’’ dedi.

Genel Müdür Dağ yaptığı açıklamada; ‘’Ülkemizde ortalama çiftçiye hitap edemiyoruz, yani çiftçilik baba mesleği olan, Anadolu’da Trakya’da toprağı olan kişiler. Ana sebebi ise muhafazakar bir iştir çiftçilik. Babadan görerek öğrenilen geleneksel öğretileri bir günde değiştirmek kolay değil. Müşteri kitlemiz büyük şirketler, bu işi fabrika açar gibi bahçe açan insanlar ya da baba mesleği çiftçilik olmayan bu işe farklı bir kariyer alanından girerek çiftçi olan genç insanlar. Yatırımın fizibilitesini, karını zararını ona göre düşünenler.’’ olduğunu söyleyerek;

Genelde yurtdışında ve yurt içinde son dakikacıyız. Yazın kimse kazak almaz. Havalar soğuyacak meyveler bahçeden gidecek. Ağaçla baş başa kaldığında ondan sonra don akla geliyor. Genel olarak son baharın başlarında müşterilerimiz bizimle irtibata geçer. Yazın başında gelebilirlerse aslında çok daha uyguna makine alabilirler. Yoğun zamanda ancak talebe yetişebildiklerini ifade etti.

Mikrosera Tarım Genel Müdürü Baran M. Dağ; ‘’Don konusu dünyada da çok az araştırılmış bir konu çünkü yılda birkaç gün olan bir hadiseyle ilgili çok uzun araştırmalar yapmak yıllar sürüyor. Türkçe kaynak bu konuda daha da azdır. Web sitemizde don nedir ’den başlayarak anlatmaya çalışıyoruz. Donun kaliteye yönelik zararları da var. Sadece miktara göre değil meyvenin kalitesine de düşürüyor. Mikrosera Don Pervanesi’nin, don zamanı dışında kullanılabilecek özellikleri de var. Su püskürtme, farklı yüksekliklerden çalışma özelliği var. Bahçenize çok yağmur yağdı mantardan korkuyorsunuz gidin kurutun, ilaçtan kurtaracak. Hava çok sıcak gidiyor mist şeklinde su püskürtün. Bahçeyi serinletin. Bu özellik ağaçların erken açılmasını geciktirmek için de kullanılır. Ya da Şeftali hasat edeceksiniz bahçeyi soğutun depoya girene kadar kendini salmasın. ‘’ açıklamasında bulundu.

1 1 0 0 0 0
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları oku

Sıradaki haber:

Silifke’den Irak’a bakla ihracatı başladı

HIZLI YORUM YAP

1 1 0 0 0 0
0
Haberle İlgili Görüşünü Paylaş!x