Aksu Sera Tarım A.Ş ürettiği sertifikalı sağlıklı fidanları birçok noktada yetiştiricinin hizmetine sunuyor. Aksu Sera Tarım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Ciğer sertifikalı fidanların üreticiye ne gibi artıları olduğunu anlattı.
Sertifikalı Fidan üreticisi Aksu Sera Tarım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Ciğer yaptığı açıklamada; ‘’Sertifikalı fidan dediğimiz şey devletin denetiminde, özel sektörün ürettiği ‘’ismine doğru’’ ve ‘’çeşide doğru’’ diktiğinizden beş sene, on sene sonra farklı bir çeşit çıkmayan fidan türleridir. Bizde 9 senedir sertifikalı fidan üretimi yapıyoruz. Biz kendi ağaçlarımızı üniversiteden aldık, diktik büyüttük. Onlardan aldığımız kalemlerle, aşı gözleriyle, il müdürlüğümüzün senede iki kere, bakanlığın senede bir kere kontrolüyle sertifikalı sağlıklı fidanlar yetiştiricilere sunuyoruz. ‘’dedi
Ertuğrul Ciğer; ‘’Mavi sertifikalı fidan tercih ettiğinizde (belirli eğime sahip bahçelere) devlet dekara 400 lira hibe veriyor. Bunun yanında mavi sertifikalı fidan aldığınızda bu güvence fidanın ismine doğru olduğu ne çıkacağını biliyorsunuz. Mavi sertifikalıyla büyük bahçe kurduğunuzda 50-100 dekar aracısız direk ihracat yapmanızı sağlıyor.
Maraş 18 ve Sütyemez 1 cevizlerinin 20 senelik satış haklarının Aksu Sera Tarım AŞ’de olduğuna dikkat çeken Ertuğrul Ciğer, ‘’Bizden başka bu cevizleri satışa çıkartan kişilere, vatandaşların itibar etmemesi konusunda uyardı ve ucuz fiyata alınan fidanlardan verim alınamadığını vurguladı.’’
Ertuğrul Ciğer; ‘’ Maraş’ın cevizi ve lezzeti meşhurdur bizimde özellikle eğilimimiz ceviz fidanı üzerine. Türkiye’de birçok yerli ceviz çeşidi var ama Maraş cevizinin iç randımanı yüzde 55 yani 16 gram bir cevizin 9-10 gramı ceviz çıkıyor, kabuğundan daha çok içi var. Buda tüccarların çok ilgisini çeken bir durum iç ceviz oranı çok yüksek ve kelebek dediğimiz tüm çıkıyor, parçalanmıyor ince kabuklu. Pazar değeri diğer tüm cevizlere göre fiyatı en az 5 lira pahalıdır. ‘’
Aksu Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Ciğer; ‘’Son yıllarda sağlıklı ve organik beslenmek, vücuda iyi bakmak trend oldu. Cevizde bu konuda önemli yemiş. Özellikle içindeki lif oranı, protein ve omega3 oranı çok yüksek çok sağlıklı. Türkiye’de herkes kendi ceviz ihtiyacını tüketse yetmez, yetmiyor. Cevizin çoğu dışarıdan geliyor.
Bu noktada Aksu Tarım olarak yerli üretimi yerli üretimi desteklediklerini ifade ederek; ‘’cevizin besleyici özelliklerinin yanında ekonomik değeri de çok yüksek. Nispeten diğer meyveler göre tarımı bir tık daha kolay bir bitki. Çiftçilerimiz, yatırımcılar bu yüzden tercih ediyor. Özellikle saklama koşulları kolay, soğuk hava deposu gerektirmiyor, kurtlanma böceklenme kolay olmuyor. Hasat ettiğinizde satmak zorunda değilsiniz ki hemen satıyorsunuz kimsenin elinde kalan bir ürün değil hatta öncesinden bahçeden kabala tüccarların aldığını söyledi.
Aksu Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Ciğer; ‘’Cevize 2010’dan sonra çok ciddi yatırımlar var, her sene artarak katlanıyor. Özellikle 2018’den sonra ceviz üretimi ciddi manada artışlara gitti. Kahramanmaraş Türkiye’de en çok cevizin üretildiği ve ürün olarak yetiştirildiği yerlerin başında gelir. Maraş cevizini zincir marketlerde kolay kolay bulamazsınız, bahçe sahiplerindeyken hemen biter. Ayrıca cevizin işlenip satıldığı çok ürün var. Tatlılar, gofretler gibi Katma değerli ihraç edilen bir ürün.
Ertuğrul Ciğer çiftçilere verdikleri anlatarak: ‘’Aşılı fidanlar iki yaşında meyve gösteriler tavsiyemiz ilk üç sene meyveleri fındık büyüklüğündeyken koparmak önce ağacın gelişmesini sağlamak. 4. Ve 5 seneden sonra ürün almaya yönlendiriyoruz. 5. yaşında ortalama 1,5 kilo ile 5 kilo arasında çeşidine iklime göre değişiyor. Türkiye’de ağaç başına verime bakılır buda yanlış dünyada hektar olarak bakılır. Bir dönümde ortalama 10-15 ağaçta 500 kilo alıyorsanız başarılısınız. Bu 700-900 kg kadar çıkabilir. Buda ağaç başına 30-50 kilo kuru kabuklu yemiş demek. Esas verim dokuzuncu yaşından sonra başlayacağını vurguladı.
Ertuğrul Çiğer kayıt dışı pazara da dikkat çekerek; Türkiye’de yılda 9 milyon ceviz fidanı üretiliyor bunu üç milyonu kayıtlı dedi. Ceviz bakımı ve yetiştirilmesi diğer ürünlere göre nispeten daha kolay. Önlemini önceden alırsanız cevizin çok hastalığı yoktur. Sadece karlı olmak için bakım, takip, ilgi ve emek istiyor.
Muş’ta doğal buzdolabı geleneği